Thiéry: "Slechte zaak voor democratie"

Damien Thiéry (FDF), de niet-benoemde burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek, vindt de nota van Vande Lanotte veel te Vlaams. Maar hij denkt wel dat de Franstalige partijen op basis van de nota voort willen onderhandelen. Ook aan Vlaams-radicale zijde is er kritiek te horen.

In de nota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte wordt het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst en blijft de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten een Vlaamse bevoegdheid. Thiéry vindt dat er te weinig compensaties zijn voor de splitsing van BHV. Er staat geen uitbreiding van Brussel tegenover, wat "spijtig en gevaarlijk is voor de Franstaligen".

Bij de benoeming van de burgemeesters blijft volgens hem de minister te veel macht hebben. "Een slechte zaak voor de democratie", zegt Thiéry. Volgens hem moeten de gemeenteraadsleden over de benoeming van een burgemeester beslissen, omdat zij democratisch zijn verkozen.

De voorgestelde versoepeling van de omzendbrief-Peeters stelt naar zijn mening ook weinig voor. "Een Vlaamse interpretatie van een federale wet, die niet gunstig is voor de Franstaligen in de faciliteitengemeenten," klinkt het. "De federale regering moet de taalwetgeving regelen, niet een omzendbrief."

Thiéry ziet vooral Vlaamse argumenten in de nota van Vande Lanotte, en maar weinig wensen van de Franstaligen. Toch denkt hij dat de Franstalige onderhandelaars op basis van de tekst zullen voort onderhandelen, omdat ze het land niet in chaos willen storten. Een splitsing van BHV zonder de nodige compensaties zal voor hen wel moeilijk liggen, voegt hij daaraan toe.

Thiéry behoort als FDF'er tot de liberale MR, die niet mee aan tafel zit bij de onderhandelingen.

Ook Vlaams-radicale kritiek op splitsingsvoorstel

De werkgroep BHV van het Halle-Vilvoorde Komitee, de Vlaamse Volksbeweging en het Taalaktiekomitee verwerpt de voorstellen voor een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. "Een bedreiging voor het Vlaamse karakter van Vlaams-Brabant", oordeelt de werkgroep.

De voorstellen van de bemiddelaar staan volgens de groep "mijlenver" van een splitsing zonder toegevingen. Zowel het gebrek aan wederkerigheid voor Nederlandstaligen in Waals-Brabant als het bevoegd maken van het Grondwettelijk Hof voor taalgeschillen wordt van de hand gewezen.

"De kieskring BHV moet nu eindelijk en zonder toegevingen gesplitst worden, zodat aan de discriminatie van onze regio een einde gemaakt wordt", besluit de werkgroep.

Meest gelezen