"Een uitnodiging voor een audiëntie is iets anders"

ma 12/07/2010 - 15:23 Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is vanmiddag ontvangen door koning Albert II. Dat gebeurde voor de eerste keer naar aanleiding van de viering van de Vlaamse feestdag.

Peumans sprak gisteren in zijn 11 julitoespraak op het stadhuis van Brussel nog verzoenende taal. Hij nodigde de Franstaligen uit om mee te werken aan een grondige staatshervorming. "Vlaanderen is niet de vijand van de Franstaligen. We moeten komen tot een contract tussen de twee grote gemeenschappen", zei hij.

Peumans, die een overtuigd republikein is, vond het gesprek met de koning "best aangenaam". De parlementsvoorzitter weigerde eerder om naar de nieuwjaarsreceptie op het paleis te komen. Hij kwam toen onder vuur te liggen. Volgens oppositiepartijen Groen! en Open VLD moest Peumans zijn persoonlijke overtuiging maar aan de kant schuiven en naar het paleis gaan.

In het gesprek met de koning van deze middag zag Peumans echter geen graten. "Een uitnodiging voor een audiëntie is iets heel anders", vindt de parlementsvoorzitter.


eerder verschenen: