Open VLD wil praten, maar blijft bij voorwaarden

Open VLD is bereid om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten over Brussel-Halle-Vilvoorde, maar blijft bij de eerder gestelde voorwaarden. Zo moet er tegen donderdag een akkoord zijn én moeten de gesprekken gevoerd worden op basis van de voorstellen van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene. Dat is gebleken na afloop van het partijbureau.

Vanmorgen kwam het partijbureau van de Vlaamse liberalen bijeen op het hoofdkwartier van de partij in de Melssenstraat in Brussel. Zowel voor als na de vergadering hield iedereen echter de lippen stijf op elkaar.

Na het partijbureau bleek wel dat iedereen eensgezind is over de lijn die partijvoorzitter Alexander De Croo de voorbije dagen heeft uitgetekend. De Vlaamse liberalen herhalen dat ze bereid blijven om te onderhandelen over een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde én dat ze daar twee voorwaarden aan koppelen.

Zo wordt de deadline van komende donderdag aangehouden. Een natuurlijke deadline, zegt Open VLD, want de Vlaamse partijen zullen dan wellicht beslissen om de Vlaamse splitsingsvoorstellen voor BHV in de Kamer te agenderen, tegen de wil van de Franstaligen. In een dergelijke sfeer nadien nog sereen onderhandelen is vrijwel onmogelijk, luidt het.

Daarnaast moeten de voorstellen die voormalig koninklijk opdrachthouder Dehaene op tafel heeft gelegd, als basis dienen voor de onderhandelingen. Verder gaan dan dat kan niet. Dehaene heeft daar vijf maanden hard aan gewerkt. Het is een evenwichtig pakket, dat nu loslaten betekent opnieuw oeverloze onderhandelingen, klinkt het.

"Ik ben één met de voorzitter, maar hij beslist"

Intussen blijft Open VLD-ondervoorzitter en minister van Economie Vincent Van Quickenborne erbij dat de beslissing van de Vlaamse liberalen om uit de federale regering te stappen, van voorzitter De Croo komt. Dat zei hij vanmorgen in een interview op de RTBF-radio.

Afgelopen donderdag las De Croo, geflankeerd door ondervoorzitters Van Quickenborne en Patricia Ceysens (foto), een verklaring voor waarin hij aankondigde dat zijn partij de federale regering verlaat omdat er geen oplossing is voor de splitsing van BHV. Die beslissing stortte de politiek opnieuw in een crisis.

Van Quickenborne "twitterde" de beslissing van Open VLD nog voor De Croo zijn verklaring aflegde. Volgens de geruchtenmolen is Van Quickenborne ook dé man die donderdag besliste dat zijn partij uit de regering moest stappen. Geruchten die Van Quickenborne vanmorgen met klem heeft ontkend.

"Ik ben één met mijn voorzitter, maar het is hij die beslist, en die geruchten zijn alleen maar bedoeld om hem in diskrediet te brengen", volgens Van Quickenborne. Hij vervolgde dat hij zich perfect kan vinden in de uitstap omdat er geen akkoord was over BHV. "We hebben een voorzitter die de politiek op een andere manier bedrijft. Zijn onbuigzaamheid is een teken van integriteit."

Volgens Van Quickenborne is het nu aan de Franstaligen om te tonen dat zij een akkoord willen. "Zij moeten nu bewijzen dat we het bij het verkeerde eind hadden donderdag, maar tot nu heb ik nog geen teken gezien dat de Franstaligen echt een akkoord willen. Als dat zo blijft, zullen de Vlaamse partijen donderdag de splitsing van BHV agenderen en goedkeuren."

Toch opvallend: Van Quickenborne gaf toe dat het zo goed als zeker niet tot een stemming zal komen in de Kamer."Er zijn heel wat strategieën die de Franstalige partijen kunnen gebruiken om een vertraging in te roepen. Het zal donderdag dus niet tot een finale stemming komen."

Meest gelezen