"Sterke vierde stroming vormen in Vlaanderen"

Op een gezamenlijke persconferentie hebben de links-liberalen van SLP en de groenen officieel bekendgemaakt dat ze samensmelten. "We willen in Vlaanderen een sterke groene vierde stroming organiseren", vertelden Groen!-voorzitter Wouter Van Besien en SLP-voorzitter Geert Lambert.

Eerder vanmiddag had de partijraad van de Sociaal-Liberale Partij (SLP) het licht op groen gezet voor een fusie met Groen!. 69,66 procent stemde voor. Ook Groen! zag een fusie zitten. De politieke raad keurde een samensmelting goed met 76 procent.

Op de persconferentie zetten Van Besien en Lambert de overeenkomsten tussen beide partijen in de verf. Ze hadden het over de ongebonden houding van beide partijen en de gelijke visie op thema's als duurzaamheid en diversiteit.

Van Besien verwees voor de programma's naar de stemtest eerder dit jaar. Kiezers van Groen! kwamen toen vaak bij SLP uit en omgekeerd. "Een bewijs dat beide programma's inhoudelijk nauw bij elkaar aansluiten", zei Van Besien. Hij  denkt dat SLP een winst kan bieden qua ideeën: "Zij zetten het denken mee in gang, zowel binnen onze partij als binnen de maatschappij."

"Er zijn wel verschillen, maar die zitten vaak in bewoordingen", sprak Lambert. Beide partijen verschillen onder meer van mening over communautaire en economische kwesties . Een reeks studiedagen en partijcongressen moet die kloof verkleinen. Maar dat er verschillen zijn, bewijst het feit dat Guy Haaze van SLP niet mee overstapt. "Ik een sociaal liberaal en geen groene. De kloof is te groot", zegt hij daarover.

Mager verkiezingsresultaat liet SLP weinig keuze

SLP is de opvolger van Spirit en VlaamsProgressieven (Vl.Pro). Eind 2008 wasl Vl.Pro helemaal uiteengevallen. Een hele reeks partijleden, onder wie Bert Anciaux, stapte toen over naar de SP.A.

Anderen, onder aanvoering van Geert Lambert, kozen voor een links-liberaal project. Maar SLP haalde amper 1,09 procent van de stemmen bij de regionale verkiezingen in juni, ruim onvoldoende voor de kiesdrempel van 5 procent. SLP kon toen geen enkele zetel in de wacht slepen, waardoor voorzitter Geert Lambert (foto) als enige parlementslid overbleef.

"Wij hebben toen het signaal van de kiezer gekregen dat er te veel versnippering is van het politieke landschap en daar hebben we naar geluisterd", zegt Lambert daarover.

Meest gelezen