Peiling SP.A: "Schuld alleen afschuiven op PS is te simpel, en ook ongepast"

In de veelbesproken peiling in Franstalig België afgelopen weekend dook de SP.A onder de 10 procent, een abominabele score. Wat loopt er mis bij de SP.A, en vooral, kunnen ze er iets aan doen? "Ik vrees dat er geen succesrecept bestaat om het tij snel te doen keren", zegt de Gentse politicoloog Nicolas Bouteca. "De schuld enkel en alleen afschuiven op de malaise bij de PS, is echter een beetje te simpel. En bovendien ook ongepast."
James Arthur Photography

9,5 procent, dat was de score die de SP.A haalde in de veelbesproken geheime peiling in opdracht van de MR, die afgelopen weekend uitlekte in Franstalige media. Een ongezien laag cijfer dat bij militanten en mandatarissen van de SP.A zwaar op de maag ligt. Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke zei gisteren dat de Vlaamse socialisten "mee schade lijden door de wanpraktijken bij de PS, waarvan ook wij gruwen."

Volgens Nicolas Bouteca, politicoloog van de UGent, is het een beetje kort door de bocht om enkel en alleen naar de PS te kijken als zijnde verantwoordelijk is voor de score van de SP.A. "Dat speelt wel degelijk een rol, maar het is een beetje eenvoudig om het alleen daarop af te schuiven", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Het is de schuld van de PS, dan klink je als de N-VA. Het zit bij de SP.A wel wat dieper dan dat."

Wat loopt er mis?

De thema's die het huidige politieke debat beheersen, zijn thema's waar de SP.A er niet goed in slaagt haar streng te trekken. "Denk aan veiligheid, denk aan migratie. Dat zijn de huidige hete hangijzers die de debatten en de media beheersen, daar hebben ze het moeilijk om hun standpunten over te brengen. Ook omdat je aanvoelt dat ze er intern over verdeeld zijn. Thema's waar de SP.A wel sterk in staat, de sociale zekerheid, de pensioenen, daar hoor je amper iets over."

Bouteca verwijst ook naar politieke vernieuwing. "Veel mensen associëren de SP.A daar niet mee. Ze denken zo niet, ze geloven niet dat de SP.A daar echt serieus werk van wil maken. Het klopt in hun hoofd niet met het beeld van een traditionele partij die mee bestuurd heeft. Vergelijk het met het CDH die in Franstalig België werk wil maken van de vernieuwing, maar daar ook niet goed in slaagt."

Volgens Bouteca is er ook een probleem met het politieke personeel bij de Vlaamse socialisten. "Ze zouden daar meer werk van moeten maken. Ze hebben John Crombez, maar ze hebben geen alternatief voor John Crombez. Ze maken het zichzelf ook niet makkelijk door te pleiten voor decumul. Dan heb je bijvoorbeeld toppers als Hans Bonte, die vaak en geloofwaardig in beeld komt als het gaat over veiligheid, maar die mag binnenkort allicht geen Kamerlid meer zijn omdat hij ook burgemeester van Vilvoorde is. Ze zouden eigenlijk nieuwe Teletubbies moeten creëren."

Wat kan de SP.A doen?

Heeft Bouteca tips voor de SP.A? "Ik vrees dat het geen eenvoudige opdracht is om het tij te doen keren, dat ze niet zo snel een succesrecept zullen vinden om snel te scoren. De omstandigheden zitten tegen, ze hebben het niet volledig in de hand. Ze moeten hopen dat de context wat verandert."

Naast inzetten op de kwaliteit van het politieke personeel suggereert Bouteca dat de SP.A meer zou moeten proberen om hun eigen thema's weer op de voorgrond te plaatsen. "Denk aan de pensioenen, de pensioenhervorming. Een thema dat veel mensen aangaat, veel mensen bezighoudt, maar daar gebeurt nu niks mee, het debat ligt stil. De SP.A zou daar meer de nadruk op moeten leggen en dat naar zich toe trekken."

Hij adviseert de Vlaamse socialisten ook om "zich niet met andere partijen in te laten", daarmee bedoelt hij: de PS als enige boosdoener aanduiden. In Het Nieuwsblad alludeert Joris Vandenbroucke op een ontslag van PS-voorzitter Elio Di Rupo. "Ik vind het eigenlijk wat oneerbiedig van de SP.A om zich op die manier te uiten over een zusterpartij. Tenslotte is de PS dikwijls een soort levensverzekering geweest waardoor ze mee federaal konden regeren. Ik zou mij zelf als SP.A met mijn eigen partij bezighouden."

Meest gelezen