Francken krijgt gelijk: België mag visa weigeren aan buitenlandse imams

Ons land mag weigeren visa af te geven aan buitenlandse imams die in niet-erkende moskeeën willen komen werken. Dat heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen voor het eerst bevestigd. "Dit is een stap voorwaarts", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Buitenlandse imams die naar ons land willen komen om te prediken in een niet-erkende moskee krijgen al een tijdje geen visum lang verblijf meer van staatssecretaris Francken. 

Dit jaar weigerde hij al twaalf aanvragen, allemaal van Turkse imams. Tien onder hen vochten de beslissing aan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwisting omdat ze vonden dat hun vrijheid van godsdienstbeleving werd geschonden.

Klopt niet, vindt Francken, die ook gelijk krijgt van de bewuste Raad. "De rechter heeft beslist dat onze beslissing valide is en dat het niet om discriminatie gaat", zegt hij aan VRT Nieuws. "Dat is een stap voorwaarts. Ik denk dat we een van de eerste Europese landen zijn die de import-imams aan banden kunnen leggen."

Imams die voor erkende moskeeën komen, kunnen wel nog een visum krijgen, al zullen ze volgens Francken wel grondig worden gescreend. "Wij willen vooral aan de moskeeën de boodschap geven dat ze met imams van hier moeten werken. Het staat niet in stenen gebeiteld dat ze met import-imams moeten werken. Waarom moeten er per se mensen uit het Midden-Oosten komen om hier de islamitische geloofsleer voor te zitten? Dat begrijp ik niet zo goed."

Een kleine minderheid van de moskeeën in ons land is erkend. Volgens Francken gaat het om "zo'n 5 procent". Navraag van VRT-Nieuws bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) leert echter dat er van de zowat 400 moskeeën 81 erkend zijn, hetgeen overeenkomt met zowat 20 procent.

Theo Francken: "Zeer goed nieuws, 2 keer in 1 week tijd"

Meest gelezen