Zuhal Demir op Turkse televisie voorgesteld als PKK-aanhanger

Een passage uit "De afspraak" met politica Zuhal Demir (N-VA) heeft de populaire Turkse nieuwszender A Haber gehaald. Demir wordt er voorgesteld als een aanhanger van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, hoewel ze in het gesprek het geweld nadrukkelijk veroordeelt. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) gaat het voorval bespreken met de Turkse ambassadeur.

N-VA-Kamerlid Zuhal Demir was maandagavond te gast in het Canvasprogramma "De afspraak". Ze kwam er praten over de aanslagen vorige week in Istanbul, opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK. Demir heeft zelf Koerdische roots, maar is naar eigen zeggen geen specialist in de materie. In het programma gaf ze haar mening over het recente geweld in Turkije. Demir, een dochter van een Turks-Koerdische mijnwerker, maakte duidelijk dat ze "een pacifist" is die "geen sympathie" heeft voor de PKK. "Het is niet omdat je Koerdische roots hebt, dat je voor de PKK bent", legt ze uit. "Integendeel zelfs, geweld kan nooit een oplossing zijn voor een probleem."

Op de Turkse nieuwszender A Haber wordt Demir voorgesteld als aanhanger van de PKK. In het fragment trekt de nieuwslezer de conclusie dat Demir met positieve woorden spreekt over de PKK.

Volgens Lucas Waagmeester, correspondent in Turkije, is A Haber één van de meest populaire nieuwszenders in Turkije. "De zender draagt de toon uit van Erdogan en de Turkse regering." Volgens Waagmeester is het niet ongewoon dat buitenlandse politici op deze manier worden voorgesteld. "Turkse media staan onder enorme druk van de regering en vliegen soms uit de bocht in een poging te tonen hoe regeringsgezind en hoe anti-terreur ze zijn."

"PKK-vlag is vergif"

Bart Schols, presentator van "De afspraak", haalde in het programma een foto boven waarop Demir te zien is, terwijl ze een speech geeft met op de achtergrond een PKK-vlag. "Dat soort symbolen zijn vergif", legt Waagmeester uit. "Dan kan je nog twintig keer zeggen dat je niets met de PKK te maken hebt. Turkse media zien dat en gaan ermee aan de haal."

Demir die aangeeft al bedreigd te worden op sociale media, zou volgens De Waagmeester ook persoonlijke gevolgen kunnen ondervinden. De Turkse regering kondigde namelijk aan dat het paspoort van mensen die sympathie tonen voor de PKK, kan worden afgenomen. "Daarbij is het niet zo belangrijk wat de mensen in kwestie zelf zeggen. Het oordeel wordt vaak geveld op basis van oneigenlijke argumenten", sluit Waagmeester af.

Gesprek met Turkse ambassadeur

Via Twitter heeft partijgenoot van Demir en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ondertussen laten weten dat hij het voorval "stuitend én gevaarlijk" vindt. In een reactie aan de VRT-redactie laat hij weten dat een brief verstuurd is naar de ambassadeur van Turkije om die uit te nodigen voor een gesprek. "Ik zal hem het incident voorleggen, pas daarna kan ik oordelen over de feiten." Bracke benadrukt dat hij zich als Kamervoorzitter verantwoordelijk voelt voor alle Kamerleden en dus ook voor Demir.

Ook Peumans haalde al Turkse media

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans kreeg het enkele jaren geleden al eens aan de stok met de Turkse gemeenschap. In de televisiequiz "De pappenheimers" antwoordde hij toen op de vraag "Over welk volk zei Voltaire dat het het meest verwerpelijke was dat ooit de aarde heeft bevuild, de Vlamingen, de Joden of de Turken?" vol overtuiging "de Turken", met doodsbedreigingen aan zijn adres tot gevolg.

Peumans haalde met zijn uitspraak het Turkse avondnieuws. Hij stuurde toen een kort persbericht uit om zich te excuseren en te benadrukken dat hij met zijn grapje niemand wou kwetsen.

 

Meest gelezen