Bart De Wever: "De democratie wordt steeds vaker buitenspel gezet"

In een opiniestuk op de website van N-VA hekelt Bart De Wever de rol van het gerecht in de "visumrel" met Theo Francken. "We krijgen steeds vaker een gouvernement des juges", schrijft hij. "Rechterlijk activisme", noemt hij het ook in een reactie aan VRT Nieuws. "De asielcrisis is begonnen door beslissingen van rechters, en niet door de politiek."

De uitspraken van De Wever komen er naar aanleiding van de beslissing van het hof van beroep om Theo Francken een dwangsom van 4.000 euro op te leggen per dag, als hij blijft weigeren een humanitair visum te geven aan een Syrische familie. Eerder vandaag startte de N-VA op Twitter al een campagne onder de hashtag #iksteuntheo. Daarin pleitten ze tegen "wereldvreemde rechters".

"Ik waarschuwde er al voor dat in de asielcrisis de democratie steeds vaker buitenspel wordt gezet en we in de plaats een gouvernement des juges krijgen," schrijft De Wever nu op de website van de N-VA. "Door de activistische opstelling van een aantal rechters breidt de rechterlijke macht onopgemerkt uit. In plaats van rechtsregels te toetsen, gaan deze rechters de regels niet alleen zelf interpreteren, maar er zelfs een nieuwe betekenis aan geven." Op die manier doen de rechters volgens de N-VA-voorzitter aan politiek in plaats van recht te spreken.

Rechterlijke beslissingen

"De asielcrisis is begonnen door beslissingen van rechters en niet door de politiek", benadrukt De Wever bovendien in een reactie aan VRT Nieuws. "Europa voerde eigenlijk een push back beleid, tot een rechter zei dat dat niet meer mocht. Nu verdrinken vluchtelingen massaal in de Middellandse Zee omdat ze Europa proberen te bereiken.

Dat soort "rechterlijk activisme", zoals De Wever de beslissingen noemt, hebben enorme gevolgen voor de maatschappij, zegt hij. "Ze zetten eigenlijk de grenzen weer open, waar de politiek en het volk beslist hadden om ze te sluiten." Volgens de N-VA-voorzitter blijft de politiek echter wel met de problemen zitten. "Wij zijn diegene die dan de dingen waar geen draagvlak voor is, moeten gaan uitleggen, terwijl de rechters zelf anoniem blijven."

De recente uitspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen over het humanitaire visum de familie in Beiroet, is daar een goed voorbeeld van, schrijft hij nog in zijn opiniestuk . "Dat is waanzin omzetten in werkelijkheid. Heel ons asielbeleid wordt naar de prullenmand verwezen."

Meest gelezen