Advocate Syrisch gezin: "Francken speelt met leven van onze cliënten"

De advocate van de Syrische familie uit Aleppo die geen visum krijgt om bij vrienden in ons land te komen wonen, haalt scherp uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Hij speelt met het leven van onze cliënten", zegt ze. Francken blijft intussen bij zijn standpunt. Het bezoek van een deurwaarder aan zijn kabinet verandert daar niets aan.
De kinderen van het Syrische gezin.

De Belgische familie die het Syrische gezin wil opvangen, probeert via gerechtelijke weg het visum aan de Syriërs te bezorgen. Ze kregen gelijk van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, die een dwangsom van 4.000 per dag oplegde zolang er geen visum wordt uitgereikt.

Maar Francken blijft zich verzetten. Ook nadat een deurwaarder zich gisteren had aangemeld bij zijn diensten en bij die van Binnenlandse Zaken met de bedoeling de dwangsom van 4.000 euro per dag desnoods te innen via de verkoop van de inboedel van diensten van de staatssecretaris.

Francken: "Ik dien het algemeen belang"

"Ik ben verkozen om het algemeen belang te dienen en zal dit blijven doen", zegt de staatssecretaris. "Ook al nemen ze alles mee, wij werken vastberaden verder." Francken onderzoekt hoe hij in beroep kan gaan tegen de dwangsom, en ook over de grond van de zaak.

Volgens de N-VA'er zet het arrest van de rechter de deur open voor duizenden mensen om ook een aanvraag te doen. "Als we de logica van dit arrest doortrekken, dan betekent dat concreet dat iedereen asiel kan aanvragen in de Belgische ambassade of het consulaat. Dat zijn veel te veel mensen."

"Francken respecteert scheiding der machten niet"

Volgens Mieke Van den Broeck, de advocate van de Syrische familie, is de redenering van Francken fout. "De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft gezegd dat deze situatie uitzonderlijk is. Het kan niet zijn dat iedereen zomaar een dergelijk visum aanvraagt. Dat is juridisch onjuist. Wat Theo Francken zegt, klopt gewoonweg niet."

Van den Broeck zegt dat de beroepsprocedures niet opschortend zijn en de familie dus een visum moet krijgen. "Franken treedt de scheiding der machten met de voeten. Als jurist is dat zeer choquerend om te zien. Dat is zeer erg voor onze democratie."

"Voor ons is het zeer dringend, de situatie in Aleppo verergert. Er is een offensief aan de gang. Wij hebben geen contact meer met onze cliënten. Dat verontrust ons zeer erg. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij Theo Francken, die speelt eigenlijk met het leven van onze cliënten en met het belastinggeld van de Belgen."

Meest gelezen