Magnette: "Blij dat de Waalse eisen zijn gehoord"

Ons land kan na dagenlang onderhandelen groen licht geven voor CETA, het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. De deelstaten en de federale regering hebben een akkoord bereikt over de bezwaren van Wallonië en Brussel. Het federale parlement en de parlementen van de deelstaten moeten zich nu voor middernacht morgenavond over de tekst uitspreken.

Waals minister-president Paul Magnette (PS), boegbeeld van het Waalse verzet tegen het vrijhandelsverdrag, zegt erg blij te zijn dat er uiteindelijk toch naar de Waalse eisen is geluisterd.

"We hebben altijd gestreden voor een verdrag dat de sociale normen, milieunormen en de openbare diensten kan versterken", aldus Magnette. De grootste overwinning is volgens de Waalse minister-president de vooruitgang die is geboekt in de geschillenbeslechting tussen investeerders en overheden. "Er komen geen privérechtbanken", legt hij uit. "Er zal alleen recht worden gesproken door echte rechtbanken en dat is juridisch bindend."

Magnette excuseerde zich ook voor de opgelopen vertraging. "Het heeft inderdaad heel wat tijd gekost en ik verontschuldig me bij onze Europese partners en onze Canadese vrienden, maar dat was nodig omdat wat we hier hebben bereikt niet alleen belangrijk is voor Wallonië maar ook voor alle Europeanen."

Volgens hem is CETA immers vanaf nu de norm voor alle toekomstige handelsverdragen.

België bereikt akkoord over CETA

Rond tien uur vanmorgen had het overlegcomité tussen de deelstaten de gesprekken hervat, nadat de onderhandelingen gisteravond waren afgesprongen. Nu is er dus een akkoord bereikt. "Dit is goed nieuws voor België op Europees niveau", aldus premier Charles Michel (MR) vanmiddag op de persconferentie.

De tekst van het akkoord is rechtstreeks naar Comité van permanente vertegenwoordigers bij de Europese Unie (COREPER) gestuurd. In ons land moeten het federale parlement en de parlementen van de deelstaten zich nu voor morgen middernacht uitspreken. Als zij het licht op groen zetten, dan kan België het verdrag ondertekenen, aldus nog Michel.

Eens dat gebeurd is, moet de tekst nog worden voorgelegd aan en goedgekeurd worden door de 27 andere EU-lidstaten. Wanneer dat precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Vandaag zou er normaal gezien een top plaatsvinden tussen Canada en Europa, maar die werd afgelast omdat er nog geen akkoord was in België.

Druk overleg

Intussen raakte bekend dat het Waals Parlement vrijdag om 11 uur samenkomt om zich over het CETA-compromis te buigen. Het parlement van de Franse Gemeenschap komt later op de dag, om 18.30 uur, bijeen.

Ook de Cocof, het parlement van de Franstalige Brusselaars, moet zich nog uitspreken. En tussen alle bijeenkomsten door moet ook het Brussels Parlement nog een moment zien te vinden om zich over de tekst uit te spreken. De vergaderingen kunnen niet op hetzelfde moment ingepland worden omdat sommige parlementsleden van verschillende parlementen deel uitmaken.

Meest gelezen