België krijgt nog 3 dagen om tot akkoord over CETA te komen

De goedkeuring van het Europees-Canadese handelsverdrag CETA is uitgesteld tot vrijdag. Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström heeft ons land nog drie dagen de tijd gegeven om tot een binnenlands akkoord te komen. De Waalse regering verzet zich tegen het verdrag.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Reynders en EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini.

De Europese ministers van Handel wilden vandaag het licht op groen zetten voor het handelsverdrag CETA, maar de Waalse regering blijft zich verzetten. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zijn Europese collega's dus gezegd dat ons land voorlopig niet zijn goedkeuring kan geven.

Gezichtsverlies voor de Belgische regering, maar op zich geen groot probleem, want er is nog tijd. Donderdag en vrijdag zitten de Europese leiders samen in Brussel op een Europese top. Europees commissaris Cecilia Malmström geeft ons land nu tot vrijdag de tijd. "Dan moet er een akkoord zijn", zei ze vanmiddag. "Onze Canadese vrienden moeten weten of ze al dan niet een ticket moeten kopen."

Onbegrip

In de andere EU-landen en in Canada kijkt men raar op van de situatie in België. "Eerlijk gezegd kan ik me niet inbeelden dat juist België het struikelblok zou zijn", zegt de Slovaakse minister van Buitenlandse Handel Peter Ziga. "België heeft een vrijhandelstraditie en staat cultureel dichtbij Canada, een ander meertalig land met een grote Franstalige invloed."

"De gesprekken met België gaan door om tot een oplossing te komen", voegt hij eraan toe. "Ik zou alle betrokken personen willen aanmoedigen om dit dossier af te ronden. Er is geen tijd te verliezen."

"Er is veel onbegrip in de buitenlandse pers over hoe het bij ons is geregeld", zegt ook VRT-journalist en EU-specialist Rob Heirbaut. Men heeft ook een probleem met de timing, om twee jaar na het afronden van de onderhandelingen nog af te komen met protest."

"Er zijn nog wel landen die reserves hebben, waar er intern protest is, zoals in Duitsland (en ook in Roemenië en Bulgarije, red.). Maar de verwachting is wel dat iedereen behalve België bereid is om het verdrag te ondertekenen", zegt Heirbaut, die eraan toevoegt dat Wallonië wel steun krijgt van consumentenorganisaties, milieuorganisaties en verschillende professoren.

Had Reynders het Waalse verzet niet kunnen negeren?

"De regeling dat gewesten een mandaat moeten geven aan de federale minister om een verdrag te tekenen, is uniek in Europa", legt Rob Heirbaut nog uit.

Maar kon Reynders het Waalse verzet niet gewoon negeren, zoals onder meer Open VLD voorstelde? "Neen", zegt Heirbaut. "Dat zou een overtreding zijn van het samenwerkingsakkoord uit 1994 en de deur openen voor protest bij het Grondwettelijk Hof." PS-voorzitter Elio Di Rupo zei gisteren al in "Terzake" dat er juridische stappen zouden volgen mocht Reynders toch cavalier seul willen spelen.

Wat is CETA?

CETA wordt vaak gezien als de voorloper en het kleine broertje van het Europees-Amerikaanse handelsverdrag TTIP. Het staat voor een liberalisering van de handel in goederen en diensten, wat inhoudt dat er een einde zal komen aan het betalen van douanerechten bij de handel tussen de EU en Canada. Enkele landbouwproducten uitgezonderd.

De EU krijgt met het verdrag bovendien toegang tot de Canadese markt voor overheidsopdrachten. Doordat Canada en de Verenigde Staten hun markten al hebben opengesteld aan elkaar, geeft het handelsakkoord tussen de EU en Canada de Europese bedrijven de kans om te concurreren met Amerikaanse bedrijven op de Canadese markt.

Voorstanders zeggen dat het verdrag voor meer jobs en economische groei in de Europese Unie zal zorgen. Tegenstanders, onder meer vakbonden, consumentenorganisaties en ngo’s, betwisten de cijfers over groei en jobs die de Commissie naar voren schuift. Ze spreken ook over sociale dumping en toenemende macht van multinationals.

Meest gelezen