N-VA: "Wij willen met Eandis geen tweede Arco-scenario"

Regeringspartij N-VA waarschuwt voor "een tweede Arco-scenario" nu steeds meer stemmen opgaan voor een participatie van de burgers in distributienetbeheerder Eandis. "We moeten opletten dat we niet het idee geven dat geld op een spaarboekje hetzelfde is als geld in aandelen, want dat is niet zo", zei Vlaams fractieleider Matthias Diependaele in "De zevende dag". "We willen geen tweede Arco-scenario."

Dé hamvraag van de week: hoe moet het nu verder met Eandis na het afspringen van de deal met het Chinese staatsbedrijf State Grid? Waar moet Eandis nu het geld halen dat het nodig heeft? Tijd om de burgers te laten participeren, dat is de piste die nu opgang maakt. "Nu werken aan een betere oplossing #eandis #beursgang #participatievanVlamingen", tweette Vlaams fractieleider van Open VLD Bart Somers donderdagavond, kort na het Antwerpse njet. Zijn voorzitter Gwendolyn Rutten volgde al snel: "De weg vooruit. Goed voor de burger én de Vlaamse economie". 

"Een belangrijk debat dat we openlijk moeten voeren en waarbij we alle voor- en nadelen naast elkaar moeten leggen", reageert Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele in "De zevende dag". "Ik hoor veel pleidooien, hetzij voor een coöperatieve (zoals Arco, red), hetzij voor een beursgang. Maar iedereen die iets voorstelt, doet alsof geld op het spaarboekje hetzelfde is als geld in aandelen. Dat laatste geeft weliswaar meestal een hoger rendement, maar er zijn nu eenmaal ook risico's aan verbonden. Politici moeten daar toch voorzichtig in zijn. En laat het duidelijk zijn: wij willen géén tweede Arco-scenario."

Open VLD blijft overtuigd de kaart van een echte beursgang met burgerparticipatie trekken. "We moeten de Vlaming de kans geven mee te werken aan een energieomslag. De burger moet niet alleen een consument van energie zijn, maar ook een producent." Dat wie investeert in aandelen, ook meer risico neemt, "is de logica van een beursgang", voegde Somers er na het debat tegenover VRT Nieuws nog aan toe. "Open VLD wil net het ondernemerschap en het nemen van iets meer risico stimuleren. Maar daartegenover staat wel een potentieel rendement van 4 procent."

Somers beseft wel dat een beursgang tijd vraagt. De Vlaamse overheid zal de komende jaren dus zijn verantwoordelijkheid nemen en tijdelijk zorgen voor stabiliteit, aldus de Open VLD'er.

Oppositiepartij Groen gelooft vooral in een coöperatief model, waarbij de Vlaamse overheid eveneens een stuk van de verantwoordelijkheid opneemt. Fractieleider Björn Rzoska haalde daarbij het voorbeeld aan van de succesvolle "Leterme-bons". Een beursgang zien de groenen minder zitten, "want dan heb je nog steeds de kans dat een deel naar het buitenland gaat". Al valt volgens Somers best te organiseren dat vooral kleine en middelgrote investeerders instappen.

"Eengemaakt netbeheer dat parochiale reflexen overstijgt"

SP.A-fractieleider Joris Vandebroucke hoopt vooral dat de fusie niet helemaal "on hold" gaat nu Antwerpen beslist heeft de plannen niet goed te keuren. Een fusie biedt immers grote kansen op schaalvoordelen, klinkt het.

"Om beslissingen te kunnen nemen in het belang van de factuur van alle Vlamingen, is het belangrijk dat we naar een eengemaakte structuur gaan in Vlaanderen dat de lokale belangen en de parochiale reflexen overstijgt", aldus nog de socialist, die het "onbegijpelijk" noemt dat de stad Antwerpen zich terugtrekt.

Herbekijk hier het debat tussen de Vlaamse fractieleiders Matthias Diependaele (N-VA), Bart Somers (Open VLD), Joris Vandenbroucke (SP.A), en Björn Rzoska in "De zevende dag".

Meest gelezen