Gat in begroting bijna dubbel zo groot als gedacht Auteur: Gianni Paelinck, Luc De Roy

do 22/09/2016 - 19:12 Update: do 22/09/2016 - 22:19 Gianni Paelinck, Luc De Roy De federale regering moet voor de begroting van volgend jaar op zoek naar 4,2 miljard euro. Dat is bijna dubbel zoveel als eerst gedacht, heeft VRT Nieuws vernomen. Binnen twee weken moet de begroting rond zijn. Het worden spannende weken voor de regering-Michel.

De vervroegde indexsprong en de slechte economische groei spelen de federale regering parten. "Houston, we have a problem. Zo is te horen bij de federale regering", weet VRT-journalist Bert Rymen.

De groeicijfers voor volgend jaar werden begin deze maand bijgesteld van 1,5 naar 1,2 procent. De tegenvallende economische groei komt door de brexit, aldus het Planbureau. Daardoor zullen de belastinginkomsten tegenvallen, volgens ramingen zakken die inkomsten volgend jaar met ruim 900 miljoen. Blijkbaar heeft de regering ook de opbrengst van de btw-verhoging voor elektriciteit te hoog ingeschat.

Daarnaast stijgen volgend jaar ook de uitgaven in de sociale zekerheid meer dan verwacht. De uitkeringen zullen al in september met twee procent omhoog gaan, geïndexeerd worden, terwijl eerst gedacht werd dat dat pas begin 2018 zou moeten gebeuren.

Dat allemaal opgeteld maakt dat er nu een gat zou zijn van 4,2 miljard in plaats van 2,4 miljard euro. "Het worden twee spannende weken voor de regering-Michel, want dan moet de begroting rond zijn", aldus Rymen.

Cijfers analyseren

De regering heeft de cijfers bevestigd, maar wil voorts geen commentaar geven. Volgens minister van Begroting Sophie Wilmes (MR, zie foto in tekst) worden de cijfers nu in werkgroepen geanalyseerd. Vervolgens zal de regering "met respect voor de Europese voorschriften" het definitieve cijfer voor de begrotingsinspanning vastleggen.