Vlaming wil naast rechten ook plichten voor werklozen

Voor de Vlaming moeten er tegenover rechten ook plichten staan als het gaat om de sociale zekerheid. Zo vindt drie kwart van de Vlaamse kiezers dat langdurig werklozen zich verplicht moeten herscholen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij 1.182 kiezers.

Daarnaast is 74 procent van de ondervraagden van mening dat ontvangers van een leefloon gemeenschapsdienst moeten doen. Ongeveer 70 procent stelt wel dat werklozen die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, hun uitkering niet mogen verliezen.

De steun voor werkloosheidsuitkeringen is wel lager dan die voor staatspensioenen en gezondheidszorg. Ruim acht op de tien ondervraagden vinden dat de overheid de taak heeft om te zorgen voor een redelijk pensioen voor ouderen en een betaalbare volksgezondheid. Als het gaat om steun aan werklozen, vindt iets meer dan zes op de tien Vlaamse kiezers dat de staat daarvoor moet zorgen.

Gulden middenweg

Vooral kiezers van de N-VA, Open VLD en Vlaams Belang vinden dat er meer plichten moeten komen voor langdurig werklozen. Kiezers van de SP.A en in mindere mate Groen willen juist meer sociale rechten voor wie een werkloosheidsuitkering krijgt. CD&V-aanhangers kiezen voor de gulden middenweg, aldus het onderzoek, dat is afgenomen tussen oktober 2014 en maart 2015. In Franstalig België is een vergelijkbare enquête gedaan, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Slechts Ă©Ă©n op de vijf ondervraagden denkt dat de verzorgingsstaat mensen zo afhankelijk maakt dat zij niet meer voor zichzelf zorgen. EĂ©n op de vier vindt dat de sociale zekerheid burgers lui maakt en ongeveer 33 procent is van mening dat de verzorgingsstaat leidt tot een "hangmat".

Migranten

Voorts vindt twee derde van de Vlamingen dat migranten alleen recht hebben op uitkeringen als zij zich aanpassen aan de Belgische levensstijl, zonder duidelijk te maken wat die integratie precies moet inhouden. 63 procent vindt dat de sociale zekerheid er alleen moet zijn voor migranten die een betaalde baan hebben.

Als allochtonen eenmaal aan het werk zijn, is 88 procent van mening dat er voor de sociale zekerheid geen verschil meer is met werknemers van Belgische origine. 59 procent van de stemgerechtigden vindt dat inwoners van wie de ouders geen Belgen zijn, toch recht hebben op sociale voorzieningen.

Snijvlak

“Het onderzoek toont aan dat over de hele linie de Vlaming minder negatief staat tegenover de sociale zekerheid dan vaak wordt gepleit”, zegt professor Marc Swyngedouw van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) van de KU Leuven.

Volgens Swyngedouw bevinden de Vlaamse kiezers zich op het snijvlak tussen West- en Zuid-Europa als het gaat om sociale zekerheid. “Er is wel steun voor een goede sociale zekerheid, in tegenstelling tot in Zuid-Europese landen waar die ondersteuning eerder minimaal is. Maar de steun is ook niet zo groot als in het noordwesten van Europa, waar de sociale zekerheid een veel ruimhartiger karakter heeft.”

Het volledige onderzoek vindt u hier.

Meest gelezen