Premier Michel: "Ik wil geen Guantanamo in België"

Bij de rentree na de zomervakantie zet premier Charles Michel (MR) de bakens uit voor de komende politieke discussies. Bij antiterreurmaatregelen blijft controle door een rechter "een cruciaal punt" voor de eerste minister, ook bij een eventuele noodtoestand. "Ik wil geen Guantanamo in België." Verder moet een hervorming van de vennootschapsbelasting sowieso budgetneutraal, ook al komt er geen vermogenswinstbelasting om die hervorming te financieren. En in Europa wil onze premier een "belangrijke rol" spelen om het Europese project een nieuw elan te geven na de brexit.

Michel over de noodtoestand

Regeringspartij N-VA wil dat in tijden van terreur ook in ons land de noodtoestand kan worden uitgeroepen. Een van de aspecten van de noodtoestand zou erin bestaan dat de politie potentieel gevaarlijke mensen preventief een tijdlang kan opsluiten zonder tussenkomst van het gerecht.

De premier wijst erop dat de regering al heel wat maatregelen heeft genomen om de veiligheid in ons land te verhogen. "We kunnen altijd bekijken wat we meer kunnen doen. Maar voor mij is het altijd nodig dat - bijvoorbeeld bij een telefoontap - een magistraat betrokken wordt. Dat is voor mij een cruciaal punt. Ik wil geen Guantanamo in België."

Michel over een verlaging van de vennootschapsbelasting

Een ander belangrijk punt waarover de regeringspartners praten, is de hervorming van de vennootschapsbelasting. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil die verlagen naar 20 procent. Maar vicepremier Kris Peeters (CD&V) vraagt zich af hoe de regering dat gaat betalen zonder vermogenswinstbelasting of roerende voorheffing.

Een belastinghervorming zou in elk geval de jobcreatie versterken en goed zijn voor de stabiliteit van de bedrijven, zegt premier Michel. Een cijfer van 20 procent wil Michel niet noemen. "Maar we moeten in elk geval bekijken op financieel niveau wat mogelijk is. We moeten realistisch blijven. We zullen de komende dagen en weken hard werken om tot een akkoord te komen."

Maar sowieso moet zo'n hervorming budgetneutraal zijn, herhaalt de eerste minister. "Minister Van Overtveldt heeft een mandaat om een voorstel te doen in een budgetneutraal kader. We zullen zien met de experts als we die waarborgen hebben."

Michel over Europa

Over Europa is de Belgische premier ambitieus. Na de stemming over de brexit heeft het Europese project dringend een nieuw elan nodig, klinkt het na een gesprek met Europees president Donald Tusk. "Volgend jaar is er de verjaardag van het Europees verdrag in Rome. Dat is een cruciaal moment voor zo'n nieuw elan", stelt Michel.

De eerste minister vindt dat de burgers meer concrete maatregelen van Europa moeten kunnen voelen. "Ik ben niet doof, het imago van Europa is niet goed. Ik pleit daarom voor een Europa dat zich engageert voor meer concrete hervormingen die voelbaar zijn, zoals jobcreatie, veiligheid en migratie. Een Europa van oplossingen. En ik wil binnen de Europese Raad een belangrijke rol spelen om dat pleidooi te voeren."

Michel wil voorts de Eurozone - de groep landen waar met de euro wordt betaald - verder versterken. Met de andere EU-lidstaten moet dan bekeken worden wat ze nog samen willen doen om onder meer de veiligheid te versterken. "Een Europa met twee snelheden en een Europa dicht bij de bezorgdheden van de burgers."

Meest gelezen