Groen pleit voor integratiepunten voor vluchtelingen

Oppositiepartij Groen stelt voor om in Vlaanderen integratiepunten op te richten. Daar moeten erkende vluchtelingen kunnen aankloppen voor hulp rond zaken zoals huisvesting, toegang tot de arbeidsmarkt en onderwijs. "Dit is een voorstel dat de Vlaamse regering niet kan weigeren", zegt Björn Rzoska in "De ochtend" op Radio 1.
Nicolas Maeterlinck

Groen haalt de mosterd bij het Duitse Noordrijn-Westfalen, waar ook gewerkt wordt met gelijkaardige gecentraliseerde punten. Het is de bedoeling dat diensten die werken rond huisvesting, werk en onderwijs onder één dak worden samengebracht.

Dat moet voor erkende vluchtelingen de stap naar het vinden van een woning, het vinden van een geschikte job of een school en het erkennen van een diploma vlotter laten verlopen. Vandaag bestaan al die diensten ook al wel, maar "te versnipperd", meent Rzoska.

Rzoska geeft toe dat het oprichten van integratiepunten geld zal kosten. "Het is inderdaad een investering, maar een investering die zal renderen", aldus de Groen-fractieleider.

Rzoska vindt ook dat de Vlaamse regering het afgelopen jaar onvoldoende inspanningen heeft gedaan om de vluchtelingencrisis op te vangen. Hij dringt er bij de regering-Bourgeois op aan "een tandje bij te steken".

Bourgeois: "Rzoska vindt warm water uit"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) loopt niet meteen warm voor het idee van de groenen. Volgens Bourgeois vindt Rzoska het warm water uit. Lees: er is al een soort integratiepunt.

Bourgeois wijst op de gemeenten die "al coördineren met de VDAB, het Agentschap Integratie en Inburgering en de OCMW's". "Moet je daar dan nog eens een aparte structuur gaan boven plaatsen?"

De minister-president zou dat "betuttelend" vinden ten opzichte van de gemeenten. Bourgeois erkent dat de samenwerking "altijd beter" kan, maar benadrukt ook dat die coördinatie het best bij de lokale politieke verantwoordelijken ligt.

Meest gelezen