Premier Michel prijst "moedige" regering

Na een speciale ministerraad in Hertoginnedal heeft premier Charles Michel (MR) de resultaten van twee jaar beleid voorgesteld. Hij is vooral tevreden over het werkgelegenheidsbeleid, de pensioenhervorming en het veiligheidsbeleid. SP.A en Groen zijn niet onder de indruk.

De premier is bijzonder tevreden over het rapport van de Nationale Bank dat er de komende drie jaar 140.000 banen zullen bijkomen, ondanks de brexit. Hij gaat er van uit dat de taxshift een grote rol heeft gespeeld. "Ik heb een paar keer herhaald dat het DNA van de regering  jobcreatie is. We zijn ervan overtuigd dat we alles moeten doen om ons land voor te bereiden om in orde te zijn en in staat te zijn antwoorden te bieden in het kader van de belangrijke uitdagingen in de toekomst."

Michel is ook bijzonder tevreden met de pensioenhervorming. "Men weet dat in de volgende jaren het gewicht van de vergrijzing zwaar zullen en kunnen zijn. Dat betekent dat het makkelijk zou zijn vandaag niets te beslissen, maar dat is een zekerheid dat je op termijn veel problemen, veel miserie en meer armoede kan krijgen voor de gepensioneerden of de mensen die jammer genoeg geen job zouden hebben. Daarom ook zijn we moedig."

Na München beklemtoont de premier opnieuw het belang van veiligheid. Hij benadrukt dat we heel veel maatregelen hebben genomen en verwijst naar de oprichting van de Nationale Veiligheidsraad.

Voor volgend jaar schuift Michel 25 prioriteiten naar voor, onder meer de hervorming van de 38-urige werkweek, de hervorming van de vennootschapsbelasting en de strijd tegen fiscale fraude.

"Land besturen is meer dan show verkopen"

"Het land besturen vergt meer dan show verkopen", reageert SP.A-voorzitter John Crombez. "Dat is bescherming geven aan jong en oud, zowel sociale zekerheid als veiligheid."

Volgens de SP.A hebben Michel en zijn ministers weinig om fier op te zijn. "Onze politiemensen, onze inlichtingendiensten, onze welzijnswerkers - die dag en nacht werken - kreunen bij gebrek aan middelen. De regering moet nu dan ook écht investeren in onze binnenlandse veiligheid en niet enkel in dure gevechtsvliegtuigen voor later", luidt het verdict op het vlak van veiligheid.

Ook op het vlak van sociale bescherming faalt de regering, vindt Crombez. "Deze regering voert een oneerlijk beleid. Ze laat altijd dezelfde betalen, en legt grootbanken, multinationals en fraudeurs geen strobreed in de weg", luidt het. Hij hekelt de hogere pensioenleeftijd, de focus op flexibiliteit zonder garanties voor het privéleven en de aanhoudende "lucht in de begroting".

Zelf pleit hij voor lagere loonkosten, betere arbeidscontracten en hogere nettolonen, lagere energiekosten en een behoud van sociale rechten. Iets wat SP.A wil betalen met een heffing op inkomsten uit vermogen, een opgevoerde strijd tegen fiscale fraude en tegen misbruiken in de sociale zekerheid.

"Promoshow is gemiste kans"

Groen reageert in dezelfde zin. “Zoals werd voorspeld heeft de regering-Michel er een promo-moment van gemaakt”, vindt Groen-fractieleider Kristof Calvo.

“Nochtans zou een kritisch bilan een goede zaak kunnen zijn. Maar daarvoor mist deze regering de nodige zelfkritiek. Ze wil hardnekkig aantonen dat ze het grote gelijk heeft. Van die houding wordt de doorsnee Belg het slachtoffer. Door hardnekkig vast te houden aan oude recepten maakt deze regering van België een land met meer ongelijkheid en meer vervuiling”, aldus Calvo.

Hij vindt de euforie over de taxshift misplaatst. "De taxshift is nog niet gefinancierd, maar de facturen voor de mensen zijn er nu al. En de lastenverlaging komt pas later op kruissnelheid. Met de begrotingsoefening die nog moet volgen, dreigen er met deze regering weer een pak nieuwe facturen en besparingen."

Leefmilieu noemt Kristof Calvo de "blinde vlek" van deze regering. Hij blijft ook hameren op "een eerlijke bijdrage van de grootse vermogens".

Meest gelezen