Vandeurzen schiet SP.A-voorstel voor maximumfactuur in rusthuizen af

Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ziet geen heil in een maximumfactuur voor rusthuizen. Hij reageert daarmee op een voorstel van oppositiepartij SP.A. Vandeurzen betwist ook de cijfers die de socialisten naar voren schuiven over de stijgende kosten in woonzorgcentra.

Het voorbije anderhalf jaar hebben volgens de SP.A meer dan 300 van de 800 rusthuizen een aanvraag ingediend om hun prijzen te verhogen. Het verblijf in een rusthuis kost nu gemiddeld 1.600 euro per maand, terwijl een gewoon werknemerspensioen rond de 1.200 euro schommelt.

"Voor veel mensen is een rusthuis onbetaalbaar geworden. Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven en daarom willen we een plafond op de facturen voor rusthuizen, zodat iedereen toegang kan krijgen", zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels. "De prijzen van de rusthuizen op zich betwisten we niet, want die hangen af van de aangeboden zorg, maar de Vlaamse overheid moet een groter deel kunnen betalen."

Concreet denkt de SP.A aan de invoering van een maximumfactuur, berekend op basis van het inkomen. "Zoals we nu al de maximumfactuur voor scholen kennen", aldus Bertels.

"Niet de juiste techniek"

Minister van Welzijn Vandeurzen noemt het voorstel praktisch onhaalbaar. "De dagprijs van een woonzorgcentrum bestaat uit een aantal onderdelen: de woonkosten, de leefkosten en een stukje van de verzorging. Je kan moeilijk een maximum zetten op dat geheel van uitgaven, want dan moet je eigenlijk zeggen aan mensen die thuis verzorgd worden dat de overheid ook hen een soort van maximumprijs gaat organiseren. Ik denk dat dat niet de juiste techniek is."

Volgens de minister zijn de cijfers die de SP.A aanhaalt niet juist. De partij had het over 320 van de 800 woonzorgcentra (40 procent) die een aanvraag hebben ingediend om de prijzen te verhogen. "De cijfers kloppen niet", luidt het. "Voor een accurate berekening zijn meer parameters nodig." Volgens Vandeurzen is er geen toevloed van aanvragen voor dagprijsverhogingen. Hij laat weten dat er een grootschalig onderzoek aan de gang is om de evolutie van de prijzen in kaart te brengen.

De minister benadrukt ook dat prijsverhogingen hoe dan ook gebonden zijn aan beperkingen vanwege de overheid. Hij erkent wel dat er opgelet moet worden dat de factuur betaalbaar blijft. Maar daarvoor is een maximumfactuur "niet aan de orde". "Om de betaalbaarheid te optimaliseren lijkt het ons efficiënter om de bestaande instrumenten te versterken, bij te sturen en waar nodig te hervormen."

Meest gelezen