Vlaamse regering lauwert 10 mensen met Vlaams Ereteken

De Vlaamse regering reikt voor de tweede keer de zogenoemde Eretekens van de Vlaamse Gemeenschap uit. Dit jaar krijgen tien mensen die zich "uitzonderlijk verdienstelijk" voor Vlaanderen hebben gemaakt de onderscheiding.

Vorig jaar heeft de regering-Bourgeois de Eretekens van de Vlaamse Gemeenschap in het leven geroepen. Daarmee wil de Vlaamse regering mensen eren die "uitzonderlijk verdienstelijk voor Vlaanderen zijn geweest" of "door hun uitzonderlijke talenten aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen hebben bijgedragen".

De regering reikt zowel een "gewoon" Ereteken uit als een Groot Ereteken. Vorig jaar kregen acht mensen zo'n onderscheiding, dit jaar zijn het er tien. Het zijn de leden van de regering die de laureaten voordragen. De prijzen worden op 11 juli uitgereikt.

Op voordracht van minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Etienne Vermeersch (Groot Ereteken): "Emeritus hoogleraar en ere-vicerector van de Universiteit Gent. Als filosoof heeft Vermeersch invloedrijke stellingen over wetenschap, ethiek en politiek geformuleerd. Hij is een verdediger van de ratio en de waarden van de Verlichting en het Humanisme."

Marc Neels (Ereteken): "Striptekenaar op rust Marc Neels (Marc Sleen) heeft met 217 Nero’s een rijke bijdrage aan de Vlaamse stripcultuur en het Vlaamse culturele erfgoed in het algemeen geleverd. Zijn strips zijn een inspiratiebron voor vele Vlaamse striptekenaars."

Op voordracht van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V)

Karel Vinck (Groot Ereteken): "Bestuurder Karel Vinck wordt gewaardeerd om zijn inzet voor een betere mobiliteit in Vlaanderen en Europa en zijn verwezenlijkingen als bedrijfsleider voor de maakindustrie in Vlaanderen. Hij heeft via zijn boeken managementopleidingen gepromoot. Zijn verdiensten voor de KULeuven en de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid zijn heel duidelijk."

Op voordracht van viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD)

Edith Devriendt-Van Cauwenberghe (Groot Ereteken): "Edith Devriendt-Van Cauwenberghe richtte in 1977 de vzw Solidariteit voor het Gezin op. In de loop van 20 jaar bouwde ze de vereniging uit tot één van de grootste sociale organisaties van Vlaanderen. Ze zag als eerste in dat thuiszorg meer is dan gezins- en bejaardenhulp en introduceerde het principe van geïntegreerde zorgmodellen in Vlaanderen. Ook na haar pensioen werkte Edith samen met haar zoon Erwin verder aan de uitbreiding van Solidariteit voor het Gezin. Ze overleed in 2015."

Op voordracht van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V)

Peter Adriaenssens (Groot Ereteken): "Kinderpsychiater Peter Adriaenssens is een autoriteit als het om de opvoeding van kinderen en jongeren gaat. Binnen en buiten Vlaanderen is de dokter bekend als pionier in de ondersteuning en begeleiding van kinderen in moeilijkheden en de strijd tegen geweld op kinderen."

Op voordracht van minister van Economie Philippe Muyters (N-VA)

Jef Roos (Groot Ereteken): "Als bestuurder en voorzitter heeft professor emeritus Jef Roos een toonaangevende rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Vlaamse economie, het wetenschaps- en innovatiebeleid en het werkgelegenheidsbeleid."

Marieke Vervoort (Ereteken): "Marieke Vervoort heeft verdienstelijk meegewerkt aan de popularisering van G-sport in Vlaanderen. Haar uiterste wilskracht en positivisme zijn niet alleen een voorbeeld en motivatie voor G-sporters, maar ook voor alle Vlamingen."

Op voordracht van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V)

Miet Smet (Groot Ereteken): "De bijzondere verdiensten van minister van Staat Miet Smet situeren zich binnen verschillende beleidsdomeinen: vrouwenemancipatie, leefmilieu en werkgelegenheid. De politica heeft zowel binnen als buiten Vlaanderen een buitengewone bijdrage geleverd aan de uitbouw van de Vlaamse Gemeenschap. Getuige haar bijzonder rijk gevulde curriculum vitae met meer dan dertig jaar onafgebroken parlementaire en ministeriële verantwoordelijkheden."

Op voordracht van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD)

Wim Distelmans (Ereteken): "Wim Distelmans is oncoloog en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Hij is een voortrekker voor de erkenning van palliatieve zorgen en uitvoering van euthanasie. Distelmans is auteur van verscheidene wetenschappelijke publicaties en rapporten."

Serge Dorny (Ereteken): "In het verleden was Serge Dorny actief als muziekdramaturg in De Munt, artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen voor de afdelingen Gent/Oost-Vlaanderen en Brussel/Vlaams-Brabant, CEO en artistiek directeur van het London Philharmonic Orchestra. Sinds 2003 is Dorny algemeen en artistiek directeur van de Nationale Opera van Lyon."

Meest gelezen