"Schauvliege gaat helemaal uit de bocht"

"Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden", die opmerkelijke uitspraak liet Vlaams minister van Omgeving, Landbouw en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) gisteren optekenen in een interview in "De Zondag". Zo’n uitspraak is natuurlijk weer koren op de molen van de groene jongens. "Die quote is niet kort door de bocht, maar die gaat helemaal uit de bocht", reageerde Bert De Somviele van Bos+ ontsteld in "De ochtend" op Radio 1.

Eerst even terug naar het interview met Schauvliege, waaruit de bewuste uitspraak komt. In dat gesprek met de zondagskrant reageerde de minister op de kritiek die natuurorganisaties als Natuurpunt, Bos+, de Klimaatzaak en cabaretier Wouter Deprez hebben op haar bosbeleid en dat ze "minister van Ontbossing" wordt genoemd.

In haar antwoord verdedigde Schauvliege zich eerst door te opperen dat er “geen enkele regio in Europa is waar bossen zo goed beschermd zijn als in Vlaanderen” en dat wie toch een bos wil kappen, dat ofwel elders moet compenseren of een bedrag moet betalen aan het boscompensatiefonds.

Bitse reactie

Dat bedrag wil Schauvliege optrekken naar 2,62 euro per vierkante meter. Maar dat is volgens Natuurpunt, dat instaat voor het beheer van vele bossen, veel te weinig. Want een bos aanplanten kost naar schatting 6,62 euro per vierkante meter.

In haar bitse reactie op deze kritiek zegt Schauvliege dat Natuurpunt zelf een grote ontbosser is en dat zij geen compensatie hoeft te betalen. Ook Groen moet het ontgelden. “De groene oppositie moet geen kritiek hebben, want het is (toenmalig minister) Vera Dua die destijds dat bedrag zelf verlaagde”.

En toen kwam de omstreden quote:

“En wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden. Een boom kan niet eeuwig blijven bestaan. Maar je moet dat verantwoord doen en ervoor zorgen dat je bosbestand intact blijft.” Einde aanhalingstekens; begin van een nieuwe golf van kritiek op Schauvliege.

“Moest even gaan zitten”

Die golf van kritiek zwol gisteren eerst aan op sociale media en vanochtend dus ook in de kranten en op de radio. Bert De Somviele zei vanochtend op Radio 1 dat hij even moest gaan zitten, toen hij de uitspraak van de minister las.

“Je kan het licht van de zon niet blijven ontkennen”, volhardt De Somviele in zijn kritiek. Hij voelt zich miskend door de minister. “Wat mij stoort, is dat iedereen die vragen stelt bij het gevoerde bosbeleid voortdurend wordt weggezet als fantasten, als mensen die het niet begrepen hebben, een kleine groep activisten.”

LUC JANSSENS

Vernietigende studie

Maar een kleine groep in de marge, dat is Bos+ volgens hem zeker niet. Daarin voelt hij zich gesterkt door de resultaten van een recente studie van het Rekenhof over de werking van het boscompensatiemechanisme, waar Bos+ al jaren over klaagt. “De conclusies uit die studie zijn vernietigend: de Vlaamse overheid blijft heel sterk achterwege met haar wettelijke verplichtingen op dit vlak.”

“Uit de studie van het Rekenhof blijkt dat we duizenden hectaren achterophinken. Burgers hebben vele miljoenen betaald om de kap van bossen te compenseren. Maar als je vaststelt dat nog geen 20 procent daarvan gerealiseerd is, durf ik toch wel te spreken van slecht bestuur.”

"We zijn heel blij met de studie van het Rekenhof, want zij hebben op een onafhankelijke wijze dezelfde vragen gesteld en onderzocht. Daaruit blijkt dat onze conclusies helemaal in de lijn liggen met wat het Rekenhof nu vaststelt. Het Rekenhof gaat zelfs nog een stukje verder: de situatie is nog een stuk minder dan wij al vaststelden want zij hebben nog dieper kunnen graven en nog meer pijnpunten kunnen blootleggen."

“Met betonstop gaan we het niet halen”

Dat minister Schauvliege zich in het interview verdedigde door te zeggen dat heel wat bossen in werkelijkheid plaatsmaken voor natuurdomeinen en dat heidegebied bijvoorbeeld een grotere natuurwaarde zou hebben dan een bos, noemt De Somviele allemaal klinkklare onzin. “Ik denk dat er een beleid gemaakt moet worden voor zowel natuur buiten het bos als een bosbeleid op zich.”

Want terwijl er 10.000 hectare extra bos is beloofd tegen 2020, “stellen we vast dat er dagelijks 6 hectare oftewel 12 voetbalvelden open ruimte verdwijnt”, zei De Somviele vanochtend. Het gaat dan niet alleen om bossen, maar ook om landbouwareaal en ander natuurgebied. Om die trend om te keren, pleit De Somviele voor een ommezwaai in het beleid. De “betonstop” die Schauvliege vorige week aankondigde, tegen 2050, daar gaan we de ambities volgens De Somviele niet mee halen.

"Ontbossen voor ander type natuur"

Ook Natuurpunt is niet te spreken over de uitspraak van Schauvliege dat het een grote ontbosser zou zijn die bovendien geen compensatie moet betalen. Woordvoerder Hendrik Moeremans benadrukt dat Natuurpunt alleen bossen kapt als dat past binnen een natuurbeheersplan. "Wij kappen bomen om een ander soort natuur aan te leggen, niet om er beton over te gieten", zegt Moeremans. De organisatie streeft er bovendien ook naar om de gekapte te bomen elders te compenseren.

Deprez: "Marionet van het Rekenhof"

Cabaretier Wouter Deprez, die bekend staat om zijn kritiek op het beleid van Schauvliege, vooral in het Essers-dossier, laat de kritiek van Schauvliege ook niet over zich gaan. 

"Ik ben de marionet van het Rekenhof", reageert Deprez met een stevige scheut ironie op Facebook. Hij voelt zich ook geruggensteund door de recente studie waaruit blijkt "dat de Vlaamse overheid met de bosbehoudsbijdrages maximaal een derde (en misschien zelfs maar een zesde) bebost van wat het belooft te zullen bebossen".

Meest gelezen