Vanaf 2019 krijgt elk kind 160 euro kinderbijslag

Eenvoudig, rechtvaardig, sociaal en efficiënt: dat zijn volgens de Vlaamse regering de vier kernwoorden die de hervorming van de kinderbijslag samenvatten. Concrete elementen zijn eenzelfde kinderbijslag voor elk kind van 160 euro, sociale toeslagen voor kinderen met zorgnoden en kinderen uit gezinnen met lagere inkomens en een kleutertoeslag voor kinderen die op jonge leeftijd naar school gaan.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) hebben het akkoord over de hervorming van kinderbijslag vanochtend toegelicht op een persconferentie. "Het was een bijzonder grote uitdaging", begon Bourgeois de uiteenzetting. "Het gaat om een bevoegdheid van 3,5 miljard euro. Maar uiteraard nog belangrijker: het gaat om de toekomst van onze samenleving en van onze kinderen."

Bourgeois vatte de hervorming in vier kernwoorden samen: rechtvaardig, eenvoudig, efficiënt en sociaal. "We gaan voor een veel eenvoudiger systeem en voor een rechtvaardiger systeem. Zo is het inkomen het hoofdcriterium. Het is ook efficiënter: alle kinderen geboren na 2019 zullen onder het nieuwe stelsel vallen, er zal geen discriminatie zijn. Bij de uitbetaling gaan we ten slotte voor maximale efficiëntie."

Groeipakket met drie pijlers

Vandeurzen benadrukte op zijn beurt dat het akkoord een mooi akkoord is voor Vlaamse kinderen en gezinnen. "Het maakt de ambitie waar om van een bevoegdheid die de Vlaamse regering door de staatshervorming bekomen heeft, een meerwaarde te maken." Het nieuwe systeem zal volgens de minister de armoede ook beter aanpakken.

Vandeurzen gaf vervolgens enkele elementen uit het akkoord prijs, al geeft hij alle details pas volgende week op een briefing. "Wij zorgen voor een groeipakket voor elk kind in elk gezin, een pakket dat op maat is van de noden en zorgen van het kind." Dat groeipakket bestaat uit drie pijlers:

  • Een startbedrag en een basisbedrag voor ieder kind
  • Sociale en zorgtoeslagen
  • Participatietoeslagen

Startbedrag en basisbedrag

Voor elk kind dat geboren of geadopteerd wordt, wordt een startbedrag gegeven van 1.100 euro. Verder komt er ook een vast basisbedrag: elk kind in Vlaanderen zal recht hebben op 160 euro per maand als vast en eenduidig basisbedrag. "Het is een fors en ambitieus bedrag geworden", zegt Vandeurzen. "Met dat bedrag willen we heel expliciet zeggen aan Vlaamse gezinnen: elk kind is voor ons gelijk en kinderbijslag is een recht van het kind."

Sociale en zorgtoeslagen

Wat de zorgtoeslagen betreft, benadrukte Vandeurzen dat er nu ook al toeslagsystemen bestaan. "Er zijn een aantal toeslagen die wij hernemen", zei Vandeurzen daarover. "Als we het hebben over de geboortetoeslag voor kinderen met een beperking, dan is dat het verderzetten van de bestaande regelgeving. Alleen zeg ik er dan bij dat het onze ambitie is om wat administratieve flows betreft, efficiënter te zijn. Zorgtoeslagen zijn er ten slotte ook voor wezen, half-wezen en pleegkinderen."

In het pakket van toeslagen zijn ook sociale toeslagen inbegrepen. Die toeslagen zullen niet meer worden bepaald door de sociaal-economische situatie van de ouders maar wel door twee parameters: het inkomen van het gezin en de gezinsgrootte. Zo maakt het dus niet uit of het inkomen komt van deeltijds te gaan werken of van een uitkering. De minister gaf vervolgens twee voorbeelden.

  • Als men gezamenlijk een inkomen heeft van minder dan 29.000 euro per jaar en men heeft één kind dan krijgt men een toeslag van 50 euro per maand per kind. Dat is hetzelfde voor twee kinderen. Vanaf drie kinderen is de toeslag 80 euro per maand per kind.
  • Als men een gezamenlijk inkomen heeft tussen 29.000 en 60.000 euro per jaar dan krijgt men vanaf het derde kind een toeslag van 60 euro per maand per kind.

Participatietoeslagen

De derde pijler, de participatietoeslagen, is nieuw. De regering wil zo gezinnen overtuigen om kinderen alle ontwikkelingskansen te geven. Hoe kan je een gezin stimuleren om gebruik te maken van de kinderopvang, hoe kan je een gezin overtuigen om een kind naar het kleuteronderwijs te sturen?

Ouders die hun kindje naar de kinderopvang voor baby's en peuters sturen en beroep doen op een kinderopvang waar de tarieven niet inkomensgerelateerd zijn en die dus niet zwaar gefinancierd is door de overheid (maar wel vergund is nvdr.), krijgen een toeslag van 3,17 euro per dag.

In het participatiepakket zijn nog andere toeslagen. Zo komt er ook een toeslag voor kinderen die vanaf drie jaar naar school worden gestuurd. Zo wordt er een bedrag van 300 euro uitbetaald voor elk kindje dat op 3-jarige leeftijd wordt ingeschreven voor school, gedurende honderd halve dagen aanwezig is en zich inschrijft voor de tweede kleuterklas.

Er blijft verder ook een universele toeslag voor alle kinderen die onderwijs volgen. Vanaf 5 jaar is dat 35 euro per jaar, vanaf 12 jaar 50 euro en vanaf 18 jaar 60 euro. Daarnaast wordt er ook een selectieve participatietoeslag voorzien: een extra toeslag voor de meest kwetsbaren. Een belangrijke wijziging daarin is dat de studiebeurzen -die vandaag apart staan van de kinderbijslag- geïntegreerd worden binnen de derde pijler van de kinderbijslag. Daardoor zal het mogelijk zijn om de volledige automatisering door te voeren, aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Meest gelezen