"Hervorming van kinderbijslag nadelig voor Vlaamse gezinnen"

De Vlaamse oppositie reageert teleurgesteld op de hervormingen van de kinderbijslag en het onderwijs. Volgens Groen zal de nieuwe kinderbijslagregeling niet leiden tot een daling van de kinderarmoede en treft ze de middenklasse. Ook de onderwijshervorming is "een slag in het water". De SP.A heeft het over "verwaterde ambities en teleurstellende resultaten". Volgens Vlaams Belang is de strijdbijl binnen de regering dan wel even begraven, de Vlaming gaat er niet op vooruit.

"N-VA, Open VLD en CD&V hebben gisteren allerlei voorstellen aan mekaar gekoppeld tijdens een zogenoemde "superministerraad"", zegt Groen-fractieleider Bjorn Rzoska. "De regeringspartijen bleven het maandenlang oneens over cruciale dossiers. Dus hebben ze vandaag maar een koehandel opgezet om de indruk te wekken dat ze kunnen beslissen."

Volgens Rzoska is het akkoord uiterst nadelig. "Neem nu de evolutie waarbij de regering het kindergeld koppelt aan de aanwezigheid op school, dat zal er niet toe leiden dat er meer kleuters naar school gaan. De leerplicht verlagen, zou een veel gerichtere maatregel zijn."

De hervorming van de kinderbijslag zal volgens Rzoska niet leiden tot een daling van de kinderarmoede en het treft bovendien de middenklasse. "88% van het budget gaat naar de basistoeslag voor ieder kind. Het is niet duidelijk wat de impact van deze belangrijke maatregel zal zijn op de kinderarmoede. Nochtans belooft de Vlaamse regering steevast een armoedetoets uit te voeren vooraleer het beleid beslist wordt."

Rzoska noemt de hervorming "een gemiste kans". "De regering hervormt de kinderbijslag niet elke tien jaar, dit is een hervorming voor mogelijk decennia. Ze had de kinderarmoede fors kunnen reduceren én tegelijk de middenklasse kunnen sparen, maar ze faalt op beide punten."

"Voorspelbare compromissen, geen duidelijke keuzes"

Ook de SP.A is teleurgesteld over de voorgestelde hervormingen. "Ik zie voorspelbare compromissen, geen duidelijke keuzes. Interne tegenstellingen binnen de regering hebben geleid tot verwaterde ambities en teleurstellende resultaten", reageert fractieleider Joris Vandenbroucke.

Ook de socialisten vinden dat de regering de kast gemist heeft om via de kinderbijslaghervorming de kinderarmoede krachtdadiger aan te pakken. Volgens de partij dreigen gezinnen met studerende kinderen er ook op achteruit te gaan. De SP.A betreurt ook dat een deel van het geld gebruikt wordt om een schoolpremie aan kleuters te geven. De regering ondergraaft zo het principe dat de kinderbijslag een recht van elk kind is en dus onvoorwaardelijk moet zijn, besluit de partij.

Vlaams Belang hekelt de forse sociale tegemoetkomingen voor grote gezinnen met een lager inkomen, want dat zijn vaak allochtone gezinnen, merkt de partij op. Veel Vlaamse middenklassegezinnen zullen in de toekomst dan weer aanzienlijk minder kinderbijslag ontvangen, stelt de partij.

"Slag in het water"

Ook voor de onderwijshervorming krijgt de regering van Groen een dikke buis. "Een zogezegde modernisering die scholen de vrijheid laat om alles bij het oude te laten, is niet meer dan een slag in het water", vindt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman.

Groen betreurt dat er geen eerste brede graad komt. "De studiekeuze wordt niet opgeschoven naar 14 jaar zoals de experten vroegen, maar de facto zelfs vervroegd." Volgens Groen gaat dat vierkant in tegen het beleid van de afgelopen decennia om gelijke onderwijskansen aan alle kinderen en jongeren te bieden. De kloof tussen de prestaties van sterke en meer kwetsbare leerlingen zal er niet door verkleinen, merkt Groen op.

De partij concludeert dat de hervorming "begraven is door de N-VA", dat het behoud van de schotten eiste. "CD&V haalt opnieuw bakzeil op een cruciaal dossier van een eigen minister", besluit fractieleider Rzoska.

Vlaams Belang is een andere mening toegedaan. Volgens de partij heeft de N-VA zich net neergelegd bij de verdere ontmanteling van het aso. "De domein- en campusscholen zijn een feit. Op papier is er geen verplichting, maar via chantage - geen geld voor vernieuwing voor wie niet meedoet - wordt de arm van de scholen omgewrongen om mee te stappen in het systeem."

"Onderwijshervorming minder ambitieus"

De SP.A wijst er in de onderwijshervorming dan weer op dat er nieuwigheden in het akkoord zijn gesmokkeld "om Open VLD te paaien". Maar die kunnen "niet verhullen dat de onderwijshervorming een stuk minder ambitieus uitvalt in vergelijking met wat de vorige regering had uitgesproken".

Meest gelezen