Het Zilverfonds is definitief afgeschaft

De federale ministerraad heeft een voorontwerp van wet goedgekeurd, waarin onder meer de opheffing van het Zilverfonds staat. Die opheffing stond in het regeerakkoord en wordt hiermee nu een feit. SP.A-politicus Johan Vande Lanotte, de geestelijke vader van het fonds, noemt de afschaffing een "duidelijk statement" van deze regering, die volgens hem geen hervormingen doorvoert in de pensioenen, maar enkel besparingen.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) "komt er zo een einde aan een fonds dat nooit een fonds was, maar een lege doos".

"Het Zilverfonds was immers niet meer dan een pot die gevuld werd met overheidsschuld", zei Van Overtveldt. "Deze regering kiest ervoor om de vergrijzingskosten structureel aan te pakken, met een pensioenhervorming die de pensioenen ook naar de toekomst veilig stelt en met hervormingen die de sociale zekerheid opnieuw sociaal en zeker maken.”

Deze maatregel betekent bovendien een jaarlijkse besparing aan werkingskosten, aldus de minister.

Het wetsontwerp moet wel nog voor advies naar de Raad van State en vervolgens wordt het behandeld in het parlement. Als het daar goedgekeurd is, is de opheffing van het Zilverfonds definitief een feit.

Overschotten

Het Zilverfonds werd in 2001 opgericht door de paarse-groene regering-Verhofstadt I om de toenemende kosten van de vergrijzing mee op te vangen. De naam werd bedacht door toenmalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A), en slaat op de "zilveren" haren van senioren.

Het was de bedoeling dat het fonds gespijsd zou worden met het overschot aan middelen in betere jaren. In de beginperiode was dat ook het geval, maar door het uitbreken van de bankencrisis waren er geen overschotten meer.

De oppositie verweet de regering dan ook herhaaldelijk dat het niet ging om een echte spaarpot maar om een lege doos, en eind 2014 verklaarde minister Van Overtveldt dat hij de financiële en budgettaire gevolgen van een uitdoving van het Zilverfonds wilde bestuderen.

"Duidelijk statement"

Johan Vande Lanotte, de geestelijke vader van het Zilverfonds, is niet sentimenteel bij het afschaffen van het fonds. "Ik heb er geen auteursrechten op", zo zei hij, en "Het is wat het is."

Wel zegt Vande Lanotte dat de opheffing "een duidelijk statement" is van deze regering.

Een hervorming van de pensioenen zou moeten zorgen voor de nodige fondsen, de pensioenen welvaartsvast moeten maken, en moeten maken dat de mensen langer kunnen werken, zo zei hij, maar bij deze regering is de pensioenhervorming "minder pensioen, en later pensioen", aldus Vande Lanotte. "Dat is geen pensioenhervorming maar een besparing."

En het is nu ook duidelijk, zo zei hij, dat deze regering eventuele overschotten, als er genoeg bespaard zou zijn, niet wil gebruiken om de groeiende pensioenlast te financieren.

Meest gelezen