"Niemand zal ons van de hervormingen kunnen afhouden"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt dat de regering geen toegevingen moet doen aan de vakbonden. Hij zegt dat de hervormingen zullen doorgaan en roept de bonden op tot verantwoordelijkheid. De bonden zelf raken intussen alsmaar meer communautair verdeeld. De socialistische overheidsbond streeft onomwonden de val van de regering na.

Jambon zegt dat de bonden moeten ophouden met hun overdreven acties en dat de hervormingen sowieso verdergezet zullen worden. "Wij zijn een hervormingsregering en dat stoot blijkbaar tegen heilige huisjes. Wij hebben een hervormingsprogramma, dat voeren we gestaag uit en niemand zal ons van die lijn kunnen afbrengen",  zegt Jambon.

"Ik constateer dat het verzet vooral aan Franstalige kant is. Ik hoop dat die mensen hun verstand gaan gebruiken. De schade die ze toebrengen -materieel maar ook immaterieel - is enorm. En ik denk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen".

Premier Charles Michel (MR) speelt het spel minder hard. Hij wijst erop dat de hervormingen nodig zijn om ons sociaal model te kunnen behouden en roept de vakbonden op om te onderhandelen met de regering. Volgende week al zal er gesproken worden over de 38 urenweek op jaarbasis.

Ontgoocheling

Ook vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) roept op tot verantwoordelijkheidszin bij de vakbonden. "Deze regering heeft over alles sociale akkoorden gemaakt en altijd gekeken naar overgangsmaatregelen en naar aanpassingen waar het nodig is". Maar er is natuurlijk een lijn die regering niet kan overschrijden.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) hoopt dat overleg met de bonden toch nog resultaat kan opleveren. Hij is wel ontgoocheld in de houding van de Waalse cipiers in Andenne en Dinant die het akkoord met minister Geens hebben verworpen. "Het is natuurlijk zo dat mijn collega Koen Geens verschrikkelijke inspanningen heeft gedaan om tot een consensus te komen en als u ziet hoe daar dan mee wordt omgesprongen, dat is iets waar men ontgoocheld over kan zijn", aldus Peeters.

Verdeeldheid bonden

Opvallend is dat de communautaire verdeeldheid bij de bonden alsmaar groter lijkt te worden. Zowel in het dossier van de cipiers als in dat van het spoor en het openbaar ambt stellen de Franstaligen zich veel harder op dan hun Vlaamse collega's. Die hebben daar duidelijk moeilijkheden mee.

De topman van de Franstalige socialistische bond, Marc Goblet, zegt onomwonden dat het doel van de acties in de openbare sector de val van de regering-Michel is. "Ik begrijp de reacties van de werknemers die vinden dat ze absoluut niet gehoord worden door de regering", zegt Goblet. Als de regering geen zware toegevingen doet, moet ze opstappen, zegt de man.

Die oproep wordt niet gedeeld door de andere bonden. De Vlaamse ACOD vindt ook dat de regering te sterk snoeit in de openbare sector, maar betreurt dit eenzijdig initiatief. "Ik betreur dit omdat de boodschap ondergesneeuwd raakt", zegt Chris Reniers. "Er wordt veel meer gediscussieerd over de vorm en de geschillen dan over dat wat ons samenbindt, namelijk het constante verzet tegen die nefaste regeringspolitiek."

Ergernis leeft al langer

Ook de Vlaamse cipiersbonden ergeren zich al langer aan de houding van hun Franstalige collega's. Even was er zelfs sprake van om apart met minister van Justitie Geens een akkoord af te sluiten. Volgens Filip Dudal van het ACV is Geens al ver over de brug gekomen inzake de personeelsbezetting. Hij vindt het ook niet kunnen dat de Franstalige bonden nu andere dossiers op tafel leggen, zoals het pensioen en de ziektedagen, waarover Geens niets te zeggen heeft.

Ook bij het spoor is de verdeeldheid groot. "Wij hebben niet opgeroepen tot een staking en doen dat ook nu niet", zegt Luc Piens van de Vlaamse spoorbond ACV Transcom. Zijn Franstalige collega Michel Abdissi van de socialistische ACOD van zijn kant zegt dat de spoorstaking zolang zal duren tot de omstreden maatregel over de compensatiedagen wordt ingetrokken.

Meest gelezen