Belfius zet honderden klanten aan de deur

Belfius, de vroegere Dexia Bank België, heeft vorig jaar de relaties met honderden klanten stopgezet omdat ze niet voldeden aan de ethische eisen van de bank. Dat heeft de bank gezegd in de Kamercommissie Panama Papers die de fiscale fraude en het misbruik van belastingparadijzen onderzoekt.

Na het uitlekken van de Panama Papers werd duidelijk dat heel wat Belgen schermbedrijven hebben in belastingparadijzen en dat die constructies vaak worden gebruikt om belastingen te ontwijken. In sommige gevallen werden ze daarbij geholpen door hun bank, onder andere door de Luxemburgse dochter van Dexia die honderden klanten hielp om schermvennootschappen op te zetten.

De huidige leiding van Belfius neemt nu duidelijk afstand van dat beleid. "In het afgelopen jaar hebben wij 195 personen of ondernemingen die vroegen om met ons in relatie te treden geweigerd om dat te doen. We hebben vorig jaar ook met 666 klanten de samenwerking gestopt, omdat we vonden dat zij niet aan onze normen en vormvereisten voldeden, en dan voornamelijk rond  alles wat met de ethiek te maken heeft", zegt Dirk Vanderschrick van Belfius.

ING

Eerder had de topman van ING België, Rik Vandenberghe, gezegd dat de bank op geen enkele manier meewerkt aan offshoreconstructies om belastingen te ontwijken. ING België wordt zelf niet genoemd in de Panama Papers, in tegenstelling tot de moedermaatschappij.

ING België hanteert naar eigen zeggen een erg streng beleid, waar integriteit boven alles staat. " We hebben strikte regels en goede controles. Maar zeg nooit, nooit", bleef Vandenberghe voorzichtig. "Als we iets verdachts zien, zullen we ingrijpen".

De topman deed uitgebreid uit de doeken welke richtlijnen de bank hanteert. Zo worden de relaties met klanten afgebroken als er sprake is van offshoreconstructies om fiscale redenen. De bank werkt niet samen met stromannen en verleent geen advies over fiscale paradijzen. Jaarlijks meldt de bank ongeveer 500 gevallen van verdachte financiële transacties. Voor de hele sector gaat het om zo'n 8.000 meldingen.

Vandenberghe, tevens voorzitter van de sectororganisatie Febelfin, wees er de commissieleden op dat de sector al meermaals gevraagd heeft om meer duidelijkheid over wat men bedoelt met ernstige fiscale fraude. "We hebben daar nog geen antwoord op gekregen. Voor ons geldt nochtans dat, hoe duidelijker de omschrijving, hoe makkelijker om die te detecteren".

Meest gelezen