"Zustermoord", "gedumpt" en "opgeofferd"

Alle krantencommentatoren zijn het erover eens: het scheldwoord “Turteltaks” heeft Annemie Turtelboom (Open VLD) uiteindelijk toch de kop gekost. Maar achter de fatale guillotineslag van gisteren zitten heel wat machinaties binnen haar partij, waarvan de weekendkranten pagina’s lang verslag doen. Overal krijgt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten er stevig van langs.

Volgens de krantencommentatoren heeft Gwendolyn Rutten gisteren Annemie Turtelboom tot ontslag gedwongen als Vlaams minister voor Energie. De Standaard heeft het over “zustermoord” en “Opgeofferd door Rutten”, kopt Het Nieuwsblad. In het commentaar van Het Laatste Nieuws wordt dat “Gedumpt” en “Genekt door eigen partij”, bloklettert De Morgen.

Alle kranten komen met een reconstructie van een maandenlang proces binnen Open VLD dat gisteren uiteindelijk geleid heeft tot het ontslag van Annemie Turtelboom uit de Vlaamse regering. Bij de aankondiging van haar ontslag zei Turtelboom gisteren zelf dat het dossier van de Vlaamse energieheffing “te gepersonaliseerd is geraakt”. En dat is nog zacht uitgedrukt, want de omstreden energieheffing staat bij iedereen bekend als de Turteltaks.

Reconstructies

Dat uitgerekend een liberaal politica een belasting naar zich vernoemd krijgt, is altijd een flinke doorn in het oog van Open VLD geweest. Vooral partijvoorzitter Gwendolyn Rutten kon er niet mee leven. Dat blijkt ook nog maar eens uit de reconstructies die de kranten vandaag publiceren over het gerommel binnen de partij.

De Standaard heeft het over “House of cards in het blauwe fabriekje”, een verwijzing naar de bekende tv-serie vol politieke intriges. De krant concludeert dat het ontslag van Turtelboom niet als een verrassing komt, maar de timing wel. Op basis van bronnen binnen Open VLD schrijft de krant dat de druk op de minister de afgelopen maanden alsmaar groter werd. De partijtop had al een aantal keer samengezeten over ‘het probleem-Turtelboom’ en eerder deze maand zou het scenario van haar ontslag al geschreven zijn.

Oplossing

In dat scenario kregen Bart Tommelein en Philippe De Backer nieuwe rollen: West-Vlaming Tommelein zou Turtelbooms post krijgen en het Antwerpse europarlementslid De Backer zou dan weer Tommelein opvolgen als staatssecretaris op het federale niveau. Op die manier zou de onrust binnen de partij in West-Vlaanderen en Antwerpen meteen opgelost zijn: in West-Vlaanderen zou men tevreden zijn met hun vertegenwoordiger in de Vlaamse regering en tegelijk zou er weer ruimte komen voor Vincent Van Quickenborne op het federale niveau. In Antwerpen zou De Backer het mislukte experiment met Turtelboom kunnen doen vergeten, want populair is zij daar nooit geworden.

Zowel Tommelein als De Backer zouden de afgelopen weken het scenario al te horen gekregen hebben. Het was alleen nog wachten op partijvoorzitter Gwendolyn Rutten om de “zustermoord” te plegen en dat gebeurde dus gisterochtend, na twee eerdere gesprekken onder vier ogen de afgelopen week. Dat weet Het Nieuwsblad dan weer. Rutten zou daarin hebben gezegd dat een ontslag de enige mogelijkheid was om van het stigma van de Turteltaks af te geraken.

De druppel

De druppel die de emmer deed overlopen, was het weekendinterview in de krant De Zondag vorige week, waarin Turtelboom zei dat de Turteltaks verlaagd zou kunnen worden door de subsidies aan de biomassacentrale in Gent af te keuren. Maar dat zou een probleem zijn voor de N-VA en voor de Gentse afdeling van Open VLD die belangen heeft in het project. Toen de SP.A hier vragen over stelde in het Vlaams Parlement verliet Rutten het halfrond. Tekenend.

In het commentaar van Het Nieuwsblad wordt geconcludeerd dat Rutten nu “opgeruimd staat netjes” moet denken terwijl ze naar de buitenwereld “niet met bloemetjes, maar met boeketten” naar Turtelboom gooide. Het Laatste Nieuws houdt het ook in de plantenwereld en heeft het over “een beukenblad dat de zwaarste herfststormen heeft overleefd, maar naar beneden dwarrelt bij het eerste voorjaarsbriesje.”

Opgeruimd

HLN-Commentator Jan Segers windt er voort geen doekjes om en zegt dat Turtelboom door haar partij gedumpt is, “bij het grof huisvuil gezet”, terwijl ze zelf geprobeerd had het afval van de vorige regeringen op te kuisen. Maar met de opkuis van Turtelboom is de Turteltaks niet weg, besluit Segers.

Diezelfde conclusie is te lezen in De Tijd. “De put is nog even diep als gisteren”, stelt de krant vast. En zoals iedereen onderhand weet, door de Turteltaks versus Freyafactuur-framing, is die gedolven door de vorige regeringen. Maar dat die put nu gedempt moet worden door een regering met weinig financiële speelruimte, blijft een lastig vraagstuk dat de politiek moeilijk kan verkopen, zeker als men de rangen niet sluit.

In De Morgen schrijft Bart Eeckhout ten slotte dat het ontslag van Turtelboom wijst op het falen van een hele partij, die door Turtelboom te offeren hoopt “de electorale bloeding” te stelpen.”Alsof het brutale onevenwicht van de Turteltaks verdwenen is, als hij herdoopt wordt in Tommeltaks”, luidt ook hier de conclusie.

Meest gelezen