"Lijkt me logisch dat ook parlementsleden langer moeten werken"

"Als iedereen langer moet werken, lijkt het mij logisch dat ook parlementsleden dat moeten doen." Dat heeft Servais Verherstraeten, CD&V-fractieleider in de Kamer, gezegd in "Terzake". Hij wil deze legislatuur nog verandering zien in de lagere pensioenleeftijd voor parlementsleden.

Iedereen zal langer moeten werken, tot 67 jaar als het van de regering afhangt. Ze heeft namelijk een wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar op tafel gelegd. Maar dat geldt niet voor parlementsleden. Zo kunnen twee op de drie federale parlementsleden ook in de toekomst op 55 jaar met pensioen. Dat heeft de PVDA berekend. Alleen wie bij de vorige verkiezingen voor het eerst is verkozen, zal tot 62 jaar moeten werken.

"Zelfbediening"

"Precies een jaar geleden heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) beloofd om het pensioenstelsel voor parlementsleden aan te scherpen", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Dat is één jaar geleden. Intussen is er een grondige pensioenhervorming gekomen voor alle ambtenaren, behalve voor de parlementsleden. Dat is een beetje zelfbediening."

De reacties zijn eensluidend, meerderheid en oppositie. Alle Vlaamse partijen vinden het schandalig en oordelen dat pensioen op 55 jaar niet kan. Zo ook Servais Verherstraeten, fractieleider voor CD&V in de Kamer, vanavond in "Terzake". "We verwachten van mensen dat ze langer werken en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dan is het ook logisch dat we dat als politici ook doen."

"Met zes parlementsvoorzitters samenzitten"

Wat Verherstraeten dan voorstelt? "De zes parlementsvoorzitters moeten bij elkaar komen en bekijken of ze de stappen die in de vorige legislatuur werden vooruitgezet, kunnen verderzetten. En zo naar een stelsel gaan waarbij de pensioenen van de parlementsleden zich aanpassen en geharmoniseerd worden met die van andere stelsels."

De zaak moet dus globaal worden bekeken, aldus Verherstraeten. "Het lijkt me niet aangewezen dat we straks in de Kamer een pensioen A hebben, in het Vlaams Parlement een pensioen B en in nog een ander parlement een pensioen C." Wanneer dit dan afgehandeld moet zijn? "In de loop van de legislatuur moeten we dit afronden, maar ook met overgangsmaatregelen. Als dat voor iedereen kan, dan moet dat ook voor parlementsleden kunnen. Net zoals het de logica is als iedereen langer moet werken, dat ook parlementsleden dat moeten doen."

Meest gelezen