“Nieuwkomersverklaring versterkt negatieve beeldvorming over vreemdelingen”

De verklaring die nieuwkomers in ons land moeten ondertekenen, is een eenzijdig instrument van de regering om de publieke opinie te sussen en legitimeert allerlei vooroordelen die over vreemdelingen heersen. Dat zegt Didier Vanderslycke, directeur van Orbit vzw. "Integratie is een wisselwerking."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een tekst klaar waaronder nieuwkomers in België hun handtekening moeten plaatsen en waarmee ze beloven zich in de maatschappij in België te integreren en onze wetten, normen en waarden te respecteren. Het federale parlement moet zich nog over de tekst uitspreken, maar nu al is het initiatief voer voor debat.

Eén van de stemmen die zich laten horen is Didier Vanderslycke van Orbit vzw, een sociaal-culturele beweging die zich bezighoudt met diversiteit en migratie. Volgens hem zet een dergelijke nieuwkomersverklaring weinig zoden aan de dijk. “Met deze tekst wil de regering een signaal uitsturen dat in de eerste plaats de publieke opinie moet sussen”, zegt hij. “De meerderheid wil mensen geruststellen dat nieuwkomers zich naar onze regels moeten schikken, alsof ze dat al niet zelf spontaan zouden willen doen. Ze wil ook bewijzen dat ze kort op de bal speelt na de gebeurtenissen van 22 maart.”

Interculturele dialoog

“Een tekst als deze is niet afdoende. Integratie is een traject waarbij nieuwkomers inburgeringsinspanningen leveren en stap voor stap met onze samenleving kennismaken. Op dit moment bestaan al een hele resem instrumenten voor dit traject, zoals de Vlaamse inburgering of mogelijkheden om de taal te leren. Bovendien hebben we al verschillende legislaturen de traditie van een interculturele dialoog. Onlangs is in het parlement een debat opgestart om de grondwet en de principes van onze rechtstaat te bespreken in de hedendaagse context.”

Volgens Vanderslycke is het dan ook in de eerste plaats aan het parlement om zich over deze nieuwkomersverklaring te buigen. “Met deze verklaring neemt men afstand van eerdere methodieken, zoals de interculturele dialoog. In die zin is de lijst niet valabel want ze wordt dwingend aan welbepaalde mensen opgelegd en komt uit de pen van één man. Het is daarom een onwerkbaar instrument zonder algemeen maatschappelijk draagvlak.”

Rechter en partij

Vanderslycke stelt zich voorts vragen bij de beoordeling van de integratiebereidheid. “Die bevoegdheid ligt volgens dit voorstel bij het kabinet van de staatssecretaris of bij een dienst door dat kabinet aangesteld. Op die manier zijn ze tegelijk rechter en partij.”

“Deze nieuwkomersverklaring is een eenzijdige tekst die de negatieve beeldvorming over vreemdelingen versterkt. Ze legitimeert allerlei vooroordelen over nieuwkomers en betekent in die zin een terugkeer naar de visie uit het verleden over “wij” versus “de vreemdeling”. Op die manier doe je niet aan samenlevingsopbouw.”

Meest gelezen