"België heeft genezingsproces nodig, zoals na Dutroux"

"Als je ziet dat zo’n bende extremisten de sereniteit van de voorgaande dagen komt doorbreken, moet je duidelijk maken dat dat niet kan. Zeker als je weet dat die beelden de hele wereld rondgaan." Dat zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten over de vertoning van hooligans gisteren op het Beursplein in Brussel. Door de aanslagen en de nasleep ervan, wil Rutten ook de gebrekkige samenwerking tussen de verschillende diensten in ons land tegen het licht houden.

Het was opvallend gisteren: alle politieke partijen veroordeelden de vertoning van extreemrechtse hooligans, behalve de N-VA en Vlaams Belang. “Ik vond het belangrijk om dit eendrachtig te veroordelen”, zegt Gwendolyn Rutten daags na de feiten.

Dat regeringspartner N-VA de veroordeling niet onderschreef wil Rutten niet op de spits drijven. “Laten we vooral niet op de politieke polemiek ingaan maar vooral aan het buitenland is dat dit een kleine minderheid is die de orde komt verstoren en die daarmee het signaal van sereniteit, hoop en veerkracht dat de Beurs geworden was, kwamen verstoren en dat kan gewoon niet.”

Genezingsproces

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei gisteren, voor de vertoning op het Beursplein, ook geen polemiek te willen. Maar dat ging toen over de communicatie die ervoor moest zorgen dat de metro dinsdag moest ontruimd worden na de aanslag op de luchthaven van Zaventem. “De parlementaire onderzoekscommissie zal dat zeker en vast onderzoeken", zei Jambon gisteren.

In die commissie wil Open VLD het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende betrokken diensten op tafel leggen. Dat heeft Gwendolyn Rutten aangekondigd in “De ochtend” op Radio 1. “Ik denk dat ons land zoals na de affaire-Dutroux een genezingsproces nodig heeft en dat we lessen zullen moeten trekken, die ertoe zullen moeten leiden dat we dit nooit meer meemaken en dat ons systeem beter zal werken.” Rutten noemt het een “Operatie Samenwerking”, voor alle betrokken diensten in binnen- én buitenland. En met dat laatste doelt Rutten op de samenwerking tussen de inlichtingendiensten.

Geen fraai beeld

“Het gaat niet alleen over bevoegdheden, maar ook diensten die gewoon naast elkaar werken. Je ziet dat informatie er wel is, dat men heel vaak weet wat er aan de hand is, maar dat de informatie te weinig wordt gedeeld en dat er daardoor niet adequaat kan worden opgetreden.” Dat zien we bijvoorbeeld tot op de dag van vandaag: bijna een week na de aanslagen heeft de overheid nog altijd geen adequaat cijfer van het aantal doden gecommuniceerd.

Ook gisteren was het pijnlijk om te zien hoe onder andere burgemeesters Bonte (SP.A) van Vilvoorde en Mayeur (PS) van Brussel elkaar met de vinger wezen over de opkomst van hooligans op het Beursplein. “Dat is zeer zeker geen fraai beeld. Ik vind dat dat moeten stoppen.” We leven in een zeer versnipperd land en misschien moeten we ons de vraag gaan stellen of die versnippering altijd zo verstandig is”, besluit Rutten.

Meest gelezen