"Budgettaire impact van lagere tampontaks bekijken"

Naar aanleiding van de Internationale vrouwendag vraagt de actiegroep "Belgisch en Regelvrij" dat de btw op tampons wordt verlaagd van 21 naar 6 procent. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt niet nee, maar wil de budgettaire gevolgen van zo'n verlaging eerst bekijken.

Op tampons en maandverbanden wordt in ons land 21 procent btw aangerekend, het tarief voor luxegoederen. Kan niet, vindt de actiegroep "Belgisch en Regelvrij", die een petitie heeft opgestart waarin gepleit wordt voor een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent. Meer dan 3.000 mensen hebben de petitie al ondertekend. "Het is een kwestie van hygiëne en waardigheid", zegt de actiegroep, die het nog heeft over een discriminerende en oneerlijke belasting. De groep wijst erop dat op quads of chocolade maar 6 procent btw wordt aangerekend. 

Op het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wordt niet afwijzend gereageerd op de vraag van "Belgisch en Regelvrij". "We moeten de budgettaire impact van een eventuele btw-verlaging bekijken", luidt het. "6 procent is een mogelijkheid, maar 12 procent is ook een mogelijkheid."

"Laten we zeggen dat we even alles moeten bekijken", valt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) uit de lucht. "Wat wordt beschouwd als luxeproduct en wat als basisproduct?"

De Franse Gemeenschapsminister voor Gelijke Kansen Isabelle Simonis (PS) ondersteunt het initiatief van "Belgisch en Regelvrij" wel voluit. "Ik heb daarover in oktober al een vraag gesteld aan minister Van Overtveldt, en in zijn antwoord zegt hij de zaak te zullen bekijken", zegt ze tegen Belga.

Discussie woedt wereldwijd

In tal van landen groeit het protest tegen de belasting op typische vrouwenproducten.

Onder meer Canada en Ierland hebben de belasting al afgeschaft, en in Frankrijk is de btw verlaagd van 20 naar 5,5 procent. In Groot-Brittannië geldt een tarief van 5 procent.

Meest gelezen