N-VA: "Turkije hoort niet thuis in EU. Nooit" Auteur: Kathleen Heylen

di 08/03/2016 - 08:33 Kathleen Heylen Turkije hoort niet thuis in de Europese Unie. Nooit zal een regering waarvan de N-VA deel uitmaakt, goedkeuren dat Turkije lid wordt van de EU. Dat zeggen Europarlementsleden voor N-VA Mark Demesmaeker en Sander Loones.

De EU en Turkije vergaderden gisteren urenlang over de vluchtelingencrisis, maar vonden nog geen akkoord. De Turkse premier Ahmet Davutoglu legde een voorstel op tafel om alle illegaal in Griekenland aankomende vluchtelingen opnieuw terug te nemen. Voor elke heropname van een Syrische vluchteling zouden de Europese landen wel een andere Syrische vluchteling moeten hervestigen in Europa. Turkije wil ook geen 3, maar 6 miljard euro aan noodhulp. Europees president Donald Tusk moet nu voort onderhandelen, in de hoop te landen tegen de Europese top op 17 en 18 maart.

VRT

"De EU is chanteerbaar geworden", zegt Europees N-VA-parlementslid Mark Demesmaeker. "De Turken maken daar volop misbruik van. Europa heeft al te lang de lakse Merkel-lijn gevolgd." "Merkel denkt in haar eentje de koers te kunnen bepalen. Alles wat Turkije vraagt, aanvaardt ze klakkeloos", vervolgt EU-parlementslid Sander Loones (kleine foto). "Wat vandaag gebeurt, is bijzonder pijnlijk voor Europa. Dit is niet voor herhaling vatbaar. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de EU de eigen boontjes terug volledig zelf kan doppen en niet afhankelijk blijft van landen als Turkije."

Turkije hoort simpelweg niet thuis in de EU, is de boodschap. Ankara kiest consequent voor de koers van het autoritaire Midden-Oosten en bouwt de burgerlijke vrijheden keer op keer af (onder meer verwijzend naar de overname van de oppositiekrant Zaman, nvr). Wie de trekken van een autocratie vertoont, verdient geen perspectief op toetreding. "Er is nog geen akkoord over de precieze onderhandelingshoofdstukken die geopend zouden worden. Voor de N-VA is het alvast duidelijk: Turkije hoort niet thuis in de EU. Nooit zal een regering waarvan de N-VA deel uitmaakt goedkeuren dat Turkije lid wordt van de Europese Unie."