Vlaams minister-president Geert Bourgeois pleit voor eigen Vlaamse grondwet

Als het van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) afhangt, krijgt Vlaanderen een eigen grondwet. Dat heeft hij gezegd in de krant De Standaard. Het gaat om een persoonlijke visie. De vraag is wel hoe realistisch zo'n Vlaamse grondwet is.

Bourgeois doet zijn voorstel naar aanleiding van een lezing die hij geeft, vanavond in Leuven. Daar wordt het nieuwe handboek "Grondwettelijk Recht" van professor Stefan Sottiaux, van het Instituut voor Constitutioneel Recht (KULeuven), voorgesteld.

Vlaamse grondwetgevende bevoegdheid in 2020

Dat Vlaanderen een eigen grondwet krijgt, is voor de minister-president niet meer dan logisch. Hij verwijst onder meer naar Duitsland, waar de deelstaten ook een eigen grondwet hebben. Om zijn wens waar te maken, moet Bourgeois wel eerst het federale parlement passeren. Veel kans maakt hij wellicht niet. De meerderheid daar heeft in 2014 afgesproken om institutionele thema's 5 jaar lang te bevriezen. Toch roept de minister-president op om de grondwet te laten herzien, opdat Vlaanderen in 2020 grondwetgevende bevoegdheid kan krijgen.

Professor Sottiaux sluit aan bij Bourgeois' visie en vindt dat een uitbreiding van de Vlaamse grondwettelijke bevoegdheid losstaat van een mogelijke stap richting confederalisme. Om een voldoende stevige basis te hebben, pleit hij voor een tekst of een handvest van het parlement, waarbij er een directe participatie is van de burgers.

Aparte Vlaamse verkiezingen

Bourgeois wil ook aparte verkiezingen voor het Vlaams Parlement. Dat vereist een bijzondere wet. En ook al staat het communautaire luik voorlopig "on hold", voor de minister-president is dat geen argument om de wet niet tot stand te brengen. Samenvallende verkiezingen zijn verwarrend voor de kiezer, vindt hij. Bovendien is het volgens Bourgeois fout om de Vlaamse verkiezingen te laten plaatsvinden in de schaduw van de federale verkiezingen. Bourgeois' partij, de N-VA, was overigens nooit voorstander van samenvallende verkiezingen.

Meest gelezen