Groep van Tien krijgt nog een week tijd

De regering-Michel geeft zichzelf een week de tijd om na te gaan of vakbonden en werkgevers nog een akkoord kunnen bereiken over de reglementering van het stakingsrecht.

De onderhandelingen tussen de sociale partners over een aanpassing van het "herenakkoord" uit 2002 zijn eergisteren mislukt. In dat akkoord wordt bepaald wat al dan niet mogelijk is bij stakingen. Na enkele incidenten bij recente stakingen wilden de sociale partners dat akkoord actualiseren. Zo willen de werkgevers de onwettelijke acties die zich soms voordoen bij stakingen expliciet verbieden, maar de vakbonden vrezen dat dat zal neerkomen op een forse inperking van het stakingsrecht.

Er was dus geen eensgezindheid binnen de Groep van Tien (werkgevers en vakbonden) en beide partijen gingen dinsdag uit elkaar zonder akkoord en zonder een afspraak voor nieuwe gesprekken. N-VA vindt daarom dat de politici hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf een voorstel moeten uitwerken. CD&V hoopt dat de sociale partners toch weer aan tafel zullen gaan zitten.

Het kernkabinet heeft nu een compromis gevonden. "We willen de volgende dagen gebruiken om snel te kunnen vaststellen of het nog mogelijk is een akkoord te bereiken binnen de Groep van Tien", zegt premier Charles Michel (MR). Hij voegde daaraan toe de die taak is weggelegd voor hemzelf en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Beiden zullen er alles aan doen om de sociale partners de kans te geven een akkoord te sluiten. "Het recht op staken is een recht dat door niemand wordt betwist, maar de vrijheid om te gaan werken en zich ter verplaatsen moeten ook worden gegarandeerd", zegt Michel.

Ook N-VA en Open VLD willen het sociaal overleg nog een kans geven, maar als binnenkort blijkt dat er geen akkoord mogelijk is, "is het geen optie niets te doen", stelde Zuhal Demir (N-VA). "Ik ga u daaraan houden", zei Egbert Lachaert (Open VLD).  "Wij gaan ons constructief opstellen, maar ons geduld is niet eindeloos."

Meest gelezen