Van Overtveldt reageert op CD&V: "Ik kan elke kritiek weerleggen"

"Ik kan elk onderdeel van de kritiek zonder probleem weerleggen." Zo reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in Het Nieuwsblad op de recente kritiek van coalitiepartner CD&V. De partij had onder meer zijn voorstel om de vennootschapsbelasting te verlagen, afgeschoten. "Het is niet de eerste keer dat CD&V N-VA basht. Deze keer was ik blijkbaar het mikpunt."

Van Overtveldt lanceerde eind vorige maand het idee om de vennootschapsbelasting te verlagen van 34 naar 20 of 22 procent. Hij wil daarmee ons land aantrekkelijk houden voor buitenlandse investeerders, na het "njet" van de Europese Commissie tegen de belastingvoordelen voor multinationals.

CD&V reageerde als door een wesp gestoken en schoot het voorstel, dat volgens vicepremier Kris Peeters 3,5 miljard euro zou kosten, af. Peeters merkte ook op dat er was afgesproken om geen nieuwe voorstellen te doen in aanloop naar de begrotingscontrole van maart.

"Ik heb enkel een voorbeeld gegeven"

"Ik heb niet gezegd wat er precies moet gebeuren, enkel een voorbeeld gegeven van hoe zo'n vennootschapsbelasting er zou kunnen uitzien en aan welke voorwaarden ze moet voldoen: rechtszeker, rechtvaardiger voor kmo's, en transparanter", reageert Van Overtveldt in Het Nieuwsblad.

"Als we niets doen aan onze fiscale competitiviteit, dan gaan we minder investeringen aantrekken en minder inkomsten hebben. De begrotingscontrole lijkt me dus de evidente plaats om dat te bespreken. Misschien hadden ze even moeten wachten op wat we concreet gingen voorstellen. Ik ben niet gek, hé. Ik ga nu niets voorstellen dat 3,5 miljard euro kost. Er zijn 101 varianten."

Kritiek is "merkwaardig"

CD&V-voorzitter Wouter Beke had in het kader van de discussie over de vennootschapsbelasting scherp uitgehaald naar Van Overtveldt. Zo zei hij in "Terzake" dat de minister zijn inkomsten niet op orde heeft. "Van Overtveldt heeft in het verleden een aantal voorstellen gedaan, onder meer de karaattaks om de diamantensector extra te laten bijdragen. Dat voorstel is in het dak blijven hangen. Het probleem is vandaag dus dat er een aantal afgesproken inkomsten achterwege zijn gebleven en dat zal het eerste debat zijn bij de begrotingscontrole", aldus Beke.

"Merkwaardig", vindt Van Overtveldt. "Over de Diamanttaks heeft de regering gezamenlijk beslist om die vooruit te schuiven naar 2017. We wilden niet nog eens, zoals met de rulings van vorige regeringen, met de gebakken peren zitten. Daarom wachten we op het advies van Europa. Maar die staat dus niet in de begroting van 2016. Mij daarover ter verantwoording roepen, is niet serieus."

"En de Kaaimantaks (waar CD&V eveneens naar verwees, red.) is pas in 2015 operationeel geworden en nadien nog eens versterkt. Op basis van de Britse en Nederlandse voorbeelden ben ik ervan overtuigd dat we de voorziene opbrengst van 350 miljoen euro zullen halen. Maar we zijn begin februari, ze kunnen toch niet verwachten dat we nu al een cijfer hebben?”

Meest gelezen