"Mensen stemmen vaak op de verkeerde partij"

Er bestaat een fundamenteel verschil tussen wat mensen denken over bepaalde thema's en wat de partij waarvoor zij stemden van diezelfde thema's vindt. Met andere woorden, misschien stemde u - gebaseerd op uw ideologische mening - al jaren voor de "verkeerde" partij. Christophe Lesschave, politoloog aan de Universiteit Antwerpen bekeek de verschillen per partij.
BELGA/JANSENS

In het kader van het PARTIREP project vergeleken verschillende Belgische Universiteiten de standpunten van politieke partijen met de mening van hun kiezers.

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd naar hun mening over 25 concrete beleidsvragen, zoals indexsprong, vermogensbelasting en Vlaamse onafhankelijkheid. Die antwoorden werden dan vergeleken met de partij waarop de deelnemers hadden gestemd bij de verkiezingen van 2014.

De onderzoekers stelden een substantiële kloof vast tussen wat kiezers willen en wat de politieke partijen waarop ze stemmen willen.

Ideologische verschillen tot 60 procent

De kloof bleek behoorlijk groot. De ideologische onenigheid tussen kiezers en partij bevindt zich ergens tussen 40 en 60 procent.

Het verschil tussen wat kiezers willen en wat partijen aanbieden is het kleinst bij de (centrum)rechtse partijen, Open-VLD en N-VA aan Nederlandstalige kant en CDH en MR aan Franstalige kant. Het verschil is het grootst bij PS en CD&V, de standpunten van die partijen liggen in minder dan 50 procent in lijn met wat hun kiezers denken.

Gebrek aan informatie

Politoloog Christophe Lesschaeve ziet als belangrijkste verklaring het gebrek aan informatie. "Kiezers zijn niet altijd even goed geïnformeerd over welk beleid een partij vertegenwoordigt", zei hij in "De Wereld vandaag" op Radio1.

"Linkse kiezers stemmen voor linkse partijen en hetzelfde geldt voor de rechterkant van het politieke spectrum, maar als we gaan graven naar concrete beleidslijnen, dan komt de kloof boven."

"Op basis van die 25 stellingen kan je zeggen dat een aantal mensen al jaren op de "verkeerde" partij stemt. Met andere woorden, op een partij die niet helemaal aansluit op hun mening over bepaalde thema’s."

Dezelfde 25 stellingen werden ook gebruikt bij Stemtest 2014 van de VRT en De Standaard. Toen mensen geconfronteerd werden met de partij die het beste aansloot op hun keuzes, reageerden heel wat deelnemers verbaasd omdat het niet de partij bleek waarvoor ze kozen in het stemhokje.

Een les voor de partijen

Lesschaeve ziet een belangrijke les voor de politieke partijen. "Ze moeten in de eerste plaats beter communiceren over hun concrete standpunten. Het is perfect aanvaardbaar dat een partij het oneens is met haar kiezers, maar het is nu niet altijd duidelijk waar partijen voor staan."

Meest gelezen