De Wever: "We hebben de werkgevers niet nodig om alles af te remmen"

Als er nog verder bespaard wordt, moet dat in de sociale zekerheid zijn, "de enige plek waar nog geld te rapen valt". Dat denkt Bart De Wever, die niet enkel de vakbonden maar ook de werkgevers als een rem op dat streven ziet. "We hebben de werkgeversorganisaties niet nodig om alles af te remmen, daarvoor hebben we de vakbonden."

Januari is de tijd van de grote politieke rentrée-interviews. Ook voor Bart De Wever, die zichzelf met een gesprek in De Tijd meteen weer nadrukkelijk in het centrum van de politiek plaatst. (Al is hij daar nooit weg geweest). Eerst met een uithaal naar de VRT, maar nu ook naar de werkgevers, nochtans een traditionele bondgenoot.

Samen met de bonden verzetten die zich tegen de sancties voor langdurig zieken die werk weigeren, en dat heeft De Wever slecht verteerd. "De werkgeversorganisaties vonden bij de start van de regering dat het allemaal nog niet ver genoeg ging. En dan geven ze zelf in de Groep van Tien de vakbonden gelijk dat het allemaal wat minder mag zijn?"

"Dat was zo voor de langdurig zieken, maar ook voor de hervorming van onze brugpensioenen. Zal het gaan? We hebben de werkgeversorganisaties niet nodig om alles af te remmen. Daarvoor hebben we de vakbonden. Die volstaan als blok aan het been."

Politieke krijtlijnen voor 2016

De Wever zet tijdens het gesprek de krijtlijnen voor het komende politieke jaar uit. Weinig verrassend gaat dat vooral over besparen. En nog eens besparen.

Met name in de sociale zekerheid, "want enkel daar valt nog geld te te rapen", denkt de N-VA-voorzitter. CD&V, voor wie grote besparingen in de sociale zekerheid het allerlaatste taboe zijn, is meteen gewaarschuwd.

Besparingen op de rest van het overheidsapparaat ziet De Wever niét zitten. In tijden van terreur is net meer geld nodig voor defensie, Justitie en politie. "Niet omdat we dat zo graag willen. Maar omdat we de kerntaken van de overheid, zoals het garanderen van de veiligheid, moeten opnemen." 

De Wever heeft overigens nog wel wat andere ideeën om te snijden in de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt te hervormen. Hij wil bijvoorbeeld de flexijobs van de horeca veralgemenen, of het nachtwerk in de sector van de e-commerce verder uitbreiden, het ontslagrecht versoepelen, morrelen aan de link tussen loon en anciënniteit van werknemers of de proefperiode voor vaste contracten opnieuw invoeren.

Meest gelezen