Investeren in Defensie, maar na 2019

Voor het eerst sinds lang zal er dus opnieuw geïnvesteerd in plaats van bespaard worden op Defensie. Dat zal echter pas na 2019, dus door de volgende regeringen gebeuren. Opvallend is dat er opnieuw gekozen wordt voor jachtbommenwerpers.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) toonde zich in "Het Journaal" vanavond een tevreden man. De investeringen in het leger worden opgetrokken tot 1,3% van het bruto binnenlands product, zowat een verdubbeling. Toch is dat nog altijd minder dan de 1,6% die hijzelf en de 2% die de NAVO had gevraagd.

Vandeput wijst er op dat het gaat om een investering van 9,2 miljard euro tot 2030 die moeten toelaten dat België opnieuw beschouwd zal worden als een loyale partner binnen het Atlantisch bondgenootschap en binnen de Europese Unie. De investeringen komen zo opnieuw op het niveau van buurlanden zoals Nederland en Duitsland.

Er moeten keuzes worden gemaakt, maar de minister merkt toch op dat er investeringen gaan naar zowel de marine als naar de lucht- en landcomponent. Tegelijkertijd wordt er ook geïnvesteerd in cyber en in drones.

Het leger zal tegen 2030 weliswaar 7.000 manschappen minder tellen, maar de minister maakt zich sterk dat dat vooral op natuurlijke wijze zal gebeuren. Over tien jaar zou al de helft van het betrokken aantal mensen hoe dan ook met pensioen gaan. Met een afslanking van 32.000 naar 25.000 militairen, zullen er hoe dan ook kazernes worden gesloten, maar welke dat gaan zijn, is nog niet duidelijk.

Vliegtuigen, schepen en drones

Na jaren van afslanking, zal er vanaf 2020 dus opnieuw geïnvesteerd worden in het Belgische leger. Dat moest ook, want België kreeg al langer verwijten binnen de NAVO en binnen de EU.

Bij de opvallende punten, springt de keuze voor nieuwe jachtbommenwerpers in het oog als vervangers van de verouderde F-16's. Daar zijn er nu iets meer dan 50 van, maar in de toekomst zal het aantal gevechtsvliegtuigen verminderen tot 34.

Welk type er gekozen zal worden, is nog niet beslist en hangt voor een deel af van de samenwerking die ons land wil uitbouwen met één of meerdere buurlanden. Nederland heeft al gekozen voor de Amerikaanse Lighting II, beter bekend als F-35 of Joint Strike Fighter, Frankrijk heeft de eigen Rafales van Dassault en Groot-Brittannië en Duitsland zweren bij hun Eurofighter Typhoons. Er zijn echter nog andere mogelijkheden zoals de Amerikaanse F-18/E Super Hornet en de Zweedse Gripen.

Daarnaast zal ons land onze twee fregatten ook vervangen evenals zes mijnenjagers aankopen. Er wordt ook geïnvesteerd in meer elitesoldaten, in cyberwarfare en in drones.

Meest gelezen