Regering-Michel bereikt langverwachte kerstakkoord

De federale regering is het eens geraakt over een aantal probleemdossiers waarover dit jaar nog moest worden beslist. Zo gaan er extra middelen naar het leger en komt er een speciaal veiligheidskorps. Ook is er een akkoord om langdurig zieken niet te straffen als ze niet onmiddellijk naar de arbeidsmarkt terugkeren.

Wellicht het meest opvallende is dat Defensie extra middelen krijgt: voor 34 jachtbommenwerpers die de verouderde F-16 moeten vervangen (welke type toestel is nog niet duidelijk, nvdr.), voor 2 fregatten ter vervanging van de huidige twee fregatten, voor 6 mijnenvegers en voor de landmacht. Het zou gaan om in totaal 9,2 miljard, te besteden vóór 2030.

Daartegenover staat dat het aantal soldaten daalt van 32.000 naar 25.000.

"Wij willen gaan voor een behoud van ons ambitieniveau op het vlak van de jachtcapaciteit", legt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) uit. "We zullen dus gaan naar 34 jachtvliegtuigen."

Meer blauw op straat

De politie krijgt er ook een speciaal veiligheidskorps voor bewakingsopdrachten bij. Het gaat om zo'n 1.660 manschappen, van wie er 1.200 van het leger komen. "Die zouden moeten actief worden voor bewakingsopdrachten van gebouwen en gevoelige zones als het veiligheidsniveau lager dan 3 komt te liggen", legt radiocollega Johny Vansevenant uit. "Eigenlijk worden militairen politiemensen, waardoor meer blauw op straat kan komen."

Daarnaast zullen er bij de politie ook allerlei administratieve taken worden afgestoten, waardoor er in totaal 2.500 mensen extra op het terrein kunnen komen.

Akkoord over witte kassa

Ook over de witte kassa is er een doorbraak. Horecazaken met een jaaromzet uit maaltijden die minder dan 25.000 euro bedraagt, worden vrijgesteld van het gebruik van zo'n witte kassa.

Eerder gold een regeling dat een witte kassa verplicht was als meer dan 10 procent van de inkomsten uit maaltijden kwam. De Raad van State had die regeling echter vernietigd.

"We zijn er in geslaagd om de wetgeving efficiënt te repareren, met respect voor de bezorgdheden van de sector", reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). "Dit is dus de doorstart van de witte kassa die zal zorgen voor een "verwitting" van de sector."

Akkoord over langdurig zieken aanvaard

Daarnaast is er ook een akkoord om langdurig zieken niet extra te bestraffen als ze niet onmiddellijk in de arbeidsmarkt kunnen worden geïntegreerd. Begin deze maand hadden de sociale partners daarover al een akkoord bereikt, maar vooral de N-VA en de liberale coalitiepartners hadden signalen uitgestuurd dat ze dat niet zomaar zouden overnemen.

"We benaderen de zaak positief en willen via individuele begeleiding langdurig zieken die werk nog kunnen aanpakken, helpen om aan aangepast werk te geraken. Het gaat om arbeidsgeschiktheid en niet om arbeidsongeschiktheid", zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Wel komt er tegen volgende zomer een evaluatie, zegt de regering.

Het zogenoemde "kerstakkoord" leek vanmorgen nog veraf, maar na uren vergaderen zijn de topministers er dan toch uit geraakt. Premier Charles Michel (MR) heeft het over "structurele en substantiële akkoorden".

Meest gelezen