Klimaatruzie "ondergraaft de geloofwaardigheid van België"

België is binnen het Europese blok van 28 landen "het enige land dat nog geen gedetailleerde plannen heeft over hoe het de doelstellingen zal verdelen onder de regio's." Dat zegt Jos Delbeke, directeur-generaal voor klimaatactie in de Europese Commissie, in "De ochtend". Ons land stevent internationaal af op een politieke blamage, zegt hij.

Het Belgische gekissebis over de klimaatinspanningen is niet goed voor het Belgische imago op internationaal vlak. "In Parijs moeten we straks met 190 landen overeenkomen, en als we het niet voor mekaar krijgen onder onze eigen kerktoren, is dat helemaal niet goed voor onze geloofwaardigheid."

De Belgische toestand wordt op Europees niveau in de gaten gehouden, bevestigt Delbeke. Zo is er net een vooruitgangsrapport aangenomen. "Er zijn vier landen die nog niet klaar zijn om hun doelstellingen voor 2020 aan te leveren. Daar is België een van (de andere zijn Oostenrijk, Ierland en Luxemburg, red) maar wat meer zorgwekkend is: als er nog interne discussie is, dan ziet het er ook niet goed uit voor de opvolging ervan. Als we een aanbeveling geven, is het om die te corrigeren, niet om het gekissebis verder te laten gaan."

Twee gezichten: daadkracht strookt niet met ambities

Als België over een maand, op de klimaattop in Parijs, geen akkoord zou hebben, zou dat volgens Delbeke politiek een blamage zijn voor een land dat internationaal gekend is om altijd ambitieus uit de hoek te komen wat klimaatactie betreft.

"Dat zijn twee dingen die helemaal niet stroken: aan de ene kant nalaten van de dingen toe te passen, en aan de andere kant een ambitieuze houding aannemen internationaal. Dat ondergraaft toch heel wat de geloofwaardigheid van ons land."

"Geld voor investeringen ligt te slapen"

Waar wringt volgens Delbeke het schoentje? Enerzijds is de politieke actie stilgevallen, qua investeringen in hernieuwbare energie. Die gaan nog wel door, maar niet zo snel als nodig is, aldus Delbeke.

Ten tweede is er het financiële plaatje, met de inkomsten van de emissiehandel. Een gemiste kans, benadrukt Delbeke. "Die middelen zijn al opgehaald bij de bedrijven en liggen te wachten om geïnvesteerd te worden in energie-efficiëntie, nieuwe technologieën en hernieuwbare energie. Dit is jammer, want het geld ligt er, maar het ligt te slapen. Het zou beter gebruikt worden om de vermindering van de CO2-uitstoot te realiseren."

België moet zich sowieso reppen

Met of zonder intern akkoord: België zal zich moeten reppen om de doelstellingen te halen, want 5 jaar lijkt misschien nog veel, maar het verminderen van de uitstoot is een proces dat tijd vraagt wegens de investeringen die moeten gebeuren, "gemakkelijk 3 à 5 jaar."

Delbeke vindt het dan ook "de hoogste tijd" om dit geschil op te lossen, en hoopt dat dit alsnog de eerstvolgende dagen kan gebeuren. Het is in Europa soms al moeilijk tussen 28 landen, maar "het enige land dat nog niet gedetailleerd naar voor is gekomen met een plan hoe ze de doelstellingen zullen verdelen onder regio's, is België."

Al sinds 1999 bezig met klimaat

Jos Delbeke is chef klimaat in de Europese Commissie. Officieel is hij directeur-generaal van het directoraat-generaal Klimaat in de EU. Delbeke volgt in die hoedanigheid de dossiers nauw op en heeft een goede internationale kijk op de dingen. Hij volgt het klimaatverhaal bij de EU als sinds 1999, toen hij als hoofdonderhandelaar voor Europa deelnam aan de conferentie over klimaatverandering.

Sinds 2010 heeft de Europese Commissie ook een specifieke commissaris voor Klimaat. Momenteel is dat de Spanjaard Miguel Arias Cañete, in opvolging van de Deense Connie Hedegaard.

Meest gelezen