Taxshift betekent meer koopkracht, maar ook meer accijnzen

De federale regering heeft niet alleen het gapende gat in de begroting kleiner gemaakt, ook de losse eindjes van de taxshift zijn nu uitgeklaard. Wie bruto minder dan 2.800 euro verdient, zal tegen 2019 netto minstens 100 euro per maand extra op zijn loonbriefje vinden. Zo moet blijken uit berekeningen van de regering. Ook kmo's en zelfstandigen zullen hun lasten zien dalen. De verschuiving wordt onder meer betaald via duurdere diesel, tabak, alcohol en frisdrank, maar ook via een verhoging van de roerende voorheffing en de invoering van een speculatietaks.
ImageGlobe

"De lasten voor bedrijven dalen, de koopkracht van werkenden gaat omhoog en de competitiviteit van onze economie stijgt", zo vatte premier Charles Michel de taxshift samen na een hele nacht onderhandelen.

Concreet moeten mensen met de laagste lonen (minder dan 1.500 euro bruto) tegen 2019 minimum 140 euro per maand netto meer overhouden. Voor lonen tot 2.800 euro is dat 102 euro, voor lonen tot 3.300 euro 91 euro en voor lonen tot 4.500 euro nog 78 euro. De precieze bedragen, ook voor de jaren voordien, moeten nog worden uitgeklaard.

Lastenverlagingen

Voor die koopkrachtverhoging combineert de regering een verhoging van de forfaitaire aftrek voor beroepskosten, een verhoging van de belastingvrije som en de werkbonus. Tegelijk wordt de belastingschijf van 30 procent geschrapt en stijgt het bedrag voor de schijf van 45 procent.

Om ook de competitiviteit en de jobcreatie aan te zwengelen, kunnen de bedrijven rekenen op een verlaging van de de werkgeversbijdrage van 33 naar 25 procent. Voor de kmo's met maximaal zes mensen zal de eerste aanwerving voortaan helemaal vrijgesteld worden van sociale lasten, terwijl de bestaande verlaging voor de eerste vijf werknemers wordt uitgebreid naar de zesde. Zelfstandigen kunnen rekenen op een daling van de sociale bijdrage van 22 naar 20,5 procent op hun eerste schijf beroepsinkomsten.

Gezondheidstaksen

Het geld voor die ingrepen vindt de centrumrechtse regering in eerste instantie bij verhoogde 'eco- en gezondheidstaksen'. Een greep uit het "aanbod":

  • een liter diesel wordt de komende twee jaar telkens 4 cent duurder en in 2018 nog eens 6 cent
  • maar tegelijk wordt een liter benzine de komende drie jaren telkens 2,6 cent goedkoper
  • een pakje roltabak wordt tegen 2018 2,88 euro duurder,
  • een klassiek pakje sigaretten zal 0,32 euro meer gaan kosten,
  • een fles sterke drank wordt 2,52 euro duurder,
  • en een fles wijn 17 eurocent.
  • En vanaf volgend jaar komt komt er een taks op frisdranken: 3 eurocent op een fles van 1 liter en 1 cent per blikje van 33 centiliter.

Kapitaal

En ten slotte zal ook kapitaal meer belast worden, onder meer via de verhoging van de roerende voorheffing op intresten uit obligaties en dividenden van 25 naar 27 procent.

Er komt ook een speculatietaks van 33 procent op de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aanschaf, weliswaar beperkt tot de natuurlijke personen. En ook de aangekondigde kaaimantaks maakt deel uit van de taxshift.

Meest gelezen