Regering bereikt akkoord over begroting en taxshift

Na nachtelijk beraad heeft de regering een akkoord bereikt om de begrotingen van dit en volgend jaar op koers te houden, en over de taxshift. Door het akkoord blijft het begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product, zoals in de EU verplicht is. Tegelijk heeft het kernkabinet de taxshift meer concrete invulling gegeven. Door onder andere een aantal nieuwe belastingen uit die taxshift vroeger in te voeren, werd het gat in de begroting dichtgereden.

Deze week viel er een lijk uit de kast bij de begrotingscontrole: het tekort op de federale begroting zou dit jaar 882 miljoen groter uitvallen dan eerst was geraamd. Later werd gezegd dat deze tegenvaller toch niet zo groot zou zijn. Feit was wel dat de regering snel een gat moest dichtrijden. En dat is na nachtelijk beraad gelukt, want om iets voor zessen twitterde premier Michel dat er een akkoord was. Vanmiddag heeft hij dat samen met zijn ministers van het kernkabinet toegelicht. Door het nieuwe akkoord zou het regeringstekort uitkomen op zo'n 400 miljoen euro.

Het begrotingstekort zal worden opgevangen door een aantal maatregelen vroeger in te voeren dan eerst was afgesproken. Zo zullen de accijnzen op diesel, tabak en alcohol sneller verhoogd worden dan eerder was afgesproken. De verhoging van ‘eco- en gezondheidstaksen’ was al een belangrijk element in de taxshift. En nu is ook beslist dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de ruimte krijgt om een gezondheidstaks uit te werken. Het eerst dat hiervan te merken zal zijn is een taks op frisdanken. Die bedraagt vanaf volgend jaar 3 eurocent per fles van 1 liter en 1 cent per blikje van 33 centiliter.

Door de nieuwe maatregelen zou het begrotingstekort dus onder de 3 procent blijven, zoals Europa het oplegt. Dat de regering afgelopen nacht heeft doorgehaald was ook te wijten aan de Europese deadline, want donderdag moet de Belgische ontwerpbegroting op de mat vallen bij de Europese instanties. En in eigen land was er nog een kortere deadline: dinsdag moet premier Michel zijn State of the Union houden in de Kamer.

Taxshift

Afgelopen nacht werden ook de losse eindjes van de beloofde taxshift weggewerkt. "De lasten voor bedrijven dalen, de koopkracht van werkenden gaat omhoog en de competitiviteit van onze economie stijgt", zo vatte premier Charles Michel de resultaten de onderhandelingen samen.

Eerder was de regering het er al eens over geworden dat de laagste en middeninkomens maandelijks netto minstens 100 euro extra koopkracht moeten krijgen. Maar het was nog onduidelijk hoe dit precies zou gebeuren.

Nu blijkt dat de regering dit waar zal maken door een verhoging van de forfaitaire aftrek voor beroepskosten, een verhoging van de belastingvrije som en de werkbonus te combineren. Tegelijk wordt de belastingschijf van 30 procent geschrapt en stijgt het bedrag voor de schijf van 45 procent. Daardoor zullen de mensen met een gemiddeld loon dus minder snel in een hoge belastingschaal terechtkomen.

ImageGlobe

Lastenverlagingen

Niet alleen voor particulieren zullen de belastingen verlaagd worden, ook de bedrijven zullen minder belasting moeten betalen. De regering wil zo de Belgische bedrijven competitiever maken.

Concreet zullen de patronale lasten naar 25 procent dalen. Voor de kmo's met maximaal zes mensen zal de eerste aanwerving voortaan helemaal vrijgesteld worden van sociale lasten, terwijl de bestaande verlaging voor de eerste vijf werknemers wordt uitgebreid naar de zesde. Zelfstandigen kunnen rekenen op een daling van de sociale bijdrage van 22 naar 20,5 procent op hun eerste schijf beroepsinkomsten.

Om het probleem van sociale dumping aan te pakken heeft de regering een extra lastenverlaging in petto voor de bouwsector, maar daarvoor moet ze nog met de sector om de tafel gaan zitten.

En terwijl arbeid minder belast zal worden, worden de belastingen op kapitaal verhoogd, onder meer via de verhoging van de roerende voorheffing op intresten uit obligaties en dividenden van 25 naar 27 procent. Er komt ook een speculatietaks van 33 procent op de verkoop van beursgenoteerde aandelen. En ook de aangekondigde kaaimantaks maakt deel uit van de taxshift.

Meest gelezen