Budgettair lijk van 882 miljoen valt uit de kast

De fiscale ontvangsten vallen dit jaar lager uit dan gedacht. De regering moet op zoek naar 882 miljoen om de begrotingsdoelstellingen te halen. Het nieuws staat in De Tijd en is bevestigd aan onze redactie.

De fiscale ontvangsten blijken te optimistisch ingeschat. Vooral de voorafbetalingen -de belastingen die bedrijven op voorhand betalen- en de btw-inkomsten vallen tegen. De regering onderzoekt hoeveel van die tegenvallende inkomsten structureel zijn. Dat zou ongeveer de helft zijn van de 882 miljoen.

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt dat de berekeningen nog aan de gang zijn en dat het normaal is dat de budgettaire impact van nieuwe maatregelen moeilijk in te schatten is. Een werkgroep moet duidelijkheid brengen over de exacte cijfers, want die zijn nog niet definitief. Maar dat er een tekort zal zijn is duidelijk.

De minister ontkent evenwel dat er sprake is van rekenfouten. "Een begrotingscontrole maakt een stand van zaken op om eventuele tekorten tijdig te kunnen detecteren. Dat is precies wat we nu doen. En dat is ook nodig. Deze regering neemt heel wat volledig nieuwe maatregelen om de lasten op arbeid te kunnen verlagen, zoals bijvoorbeeld de belasting op intercommunales, de kaaimantaks en de diamanttaks. Die maatregelen zijn nieuw. Logisch gevolg is dat de timing van de ontvangsten onmogelijk van de eerste keer juist kan zijn. Daar dient een begrotingscontrole voor", legt Van Overtveldt uit.

Het was al duidelijk dat de regering op zoek moet naar 113 miljoen. Met deze tegenvaller erbij moet de regering dus één miljard euro vinden om de begroting op koers te houden, dubbel zoveel als aanvankelijk gedacht. Tegen dinsdag moet de begroting rond zijn, dan stelt premier Charles Michel (MR) zijn federale beleidsverklaring voor in de kamer

Jambon: "Kijken hoe we gat gaan dichten"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verwacht dat er in de komende uren en dagen duidelijkheid komt van het kabinet-Financiën over de exacte cijfers. "Zoals dat altijd gaat bij begrotingscontroles zullen we vervolgens rond de tafel moeten gaan zitten en kijken hoe we dat gat gaan dichten, want het traject naar een begroting in evenwicht is een van de pijlers van de regering", zegt hij in "De ochtend".

Meest gelezen