Staatssecretaris Sleurs spoort als blinde van Gent naar Brussel

Zonder ook maar iets te zien, is staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA), bevoegd voor Personen met een beperking, vanmorgen van de inkomhal in Gent-Sint-Pieters tot de uitgang van het station Brussel-Zuid gereisd. De staatssecretaris wilde met de inleefactiviteit ervaren welke obstakels personen met een handicap ondervinden bij het nemen van een trein.

Haar collega Jacqueline Galant (MR), bevoegd voor NMBS, had dezelfde eindbestemming maar vertrok vanuit Bergen. De twee politici zeggen nauw samen te werken om de dienstverlening van de NMBS ten aanzien van personen met een handicap te optimaliseren. Zoals bekend wordt vanaf 2016 de reservatietijd voor assistentie op de directe verbinding tussen 18 grote stations van 24 naar 3 uur verminderd.

"Totaal geen richtingsgevoel"

Voor haar vertrek kreeg Sleurs, onder de luifel van Gent-Sint-Pieters, een ondoorzichtige bril en een blindenstok van een slechtziende vrouw, die haar meteen ook de nodige gebruikstips gaf. Omdat er onder de luifel geen geleidingslijnen zijn, evenmin in de inkomhal, raakte Sleurs zonder aanwijzingen dan ook niet zelfstandig tot in de hal.

"Ik heb totaal geen richtingsgevoel, ik heb geen idee waar ik ben", zei Sleurs na enkele meters stappen. Eenmaal stroken ter hoogte van de dynamische informatieborden in het station gevonden, ging het moeizaam tot een assistentielokaal, waar de aanmelding voor de gereserveerde hulp moet gebeuren. Van daaruit kreeg de staatssecretaris assistentie naar het perron. "Zo lang er geen geleidingsstroken liggen, gaat het heel moeilijk. Maar het is ook niet evident om iemand te spreken in het reservatielokaal, zonder dat je weet waar die staat, er is ook zoveel lawaai van reizigers."

"Beleid beter afstemmen"

Sleurs verklaarde dat de inleefactiviteit helpt om het beleid beter af te stemmen op de noden van personen met een handicap. De beslissing, die samen met de NMBS en minister Galant genomen werd om de reservatietijd van 24 naar 3 uur in te krimpen, noemt ze een eerste stap. "Een volgende stap zou kunnen zijn dat mensen zonder reservatie in de grote stations terechtkunnen", klonk het.

Léticia Laragé, een slechtziende vrouw die de staatssecretaris begeleidde, zegt dat maatregel een groot verschil maakt in de keuzevrijheid voor mobiliteit bij mensen met een visuele beperking. "Als je aan zee bent of op een feest, kan je sneller beslissen wanneer je wil vertrekken, anders zit je vast aan het tijdstip dat je 24 uur op voorhand moet kiezen", klonk het als voorbeeld.

Meest gelezen