Bourgeois stelt zijn prioriteiten op lange termijn voor

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft in de Gentse Handelbeurs zijn nota "Visie 2050" voorgesteld, een 70-tal pagina's tellend document met zijn langetermijnvisie voor Vlaanderen. Het document moet de opvolger worden van toekomstprojecten zoals "Vlaanderen in Actie" (VIA), "Kleurrijk Vlaanderen" en "Flanders Technology".

"Burgers verwachten dat hun overheid de problemen van vandaag aanpakt", schrijft Bourgeois. In zijn visienota maakt hij daarom eerst een analyse van hoe Vlaanderen en de wereld zijn veranderd en wat er nog zal veranderen op economisch, ecologisch, politiek en maatschappelijk vlak.

Op basis daarvan schuift Bourgeois zeven "transities" naar voor: prioriteiten voor het beleid tot 2050:

  • Omgaan met en klaar zijn voor disrupties (grote veranderingen in het economische weefsel, de gezondheidszorg, het onderwijs, ...)
  • De sprong maken naar de industrie 4.0 (een verzamelnaam voor nieuwe technologieën en concepten binnen de kennis- en de maakeconomie): Bourgeois verwijst hier naar de doorgedreven digitalisering van de industrie die aan de gang is
  • Levenslang leren en iedereen aan de slag helpen
  • Werk maken van zorg en welzijn 4.0: hier wordt verwezen naar en nieuw zorgmodel waarbij de patiënt centraal staat en waarbij het zorgaanbod wordt afgestemd op de maatschappelijke behoeften
  • De transitie naar de circulaire economie doorzetten, waarbij efficiënter wordt omgegaan met onder meer grondstoffen, energie en voedsel
  • Werken aan een vlot en veilig mobiliteitssysteem dat ook milieuvriendelijk is
  • Zorgen voor een energietransitie naar "een koolstofarm energiesysteem dat maximaal hernieuwbaar is en voorziet in een realistische energiemix"

"Visie 2050" creëert een kader. Dit alles moet uiteraard nog worden omgezet in concrete doelstellingen, concrete plannen een governancemodel. "Voor de geselecteerde transities voorzien we ook een eigen begroting, en per transitie één verantwoordelijke minister", schrijft Bourgeois.

Meest gelezen