Regering voorziet in 500 plaatsen voor asielzoekers die nu buiten slapen

In Brussel komen er 500 opvangplaatsen voor asielzoekers die niet meteen kunnen geholpen worden door de Dienst Vreemdelingenzaken en daardoor noodgedwongen op straat moeten slapen. Vanaf maandag kunnen zij terecht in het gebouw WTC 3 aan het Noordstation. Dat heeft de federale regering beslist.

De Dienst Vreemdelingenzaken kan maar 250 dossiers per dag behandelen, maar dagelijks staan er veel meer asielzoekers in de rij om zich te laten registreren als kandidaat-vluchteling. Pas dan krijgen ze in principe toegang tot de opvang, maar vanaf maandag krijgen ook de wachtende asielzoekers een dak boven hun hoofd. "In het WTC 3 krijgen de asielzoekers een plaats om te slapen, is er ook een hygiënische kit en kunnen ze zich wassen", legt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uit.

De asielzoekers zullen er zeker van 18 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends kunnen verblijven. De regering bekijkt of de asielzoekers ook eventueel overdag in het gebouw kunnen blijven.

Aan het aantal van 250 dossiers per dag raakt de regering voorlopig niet, ondanks regeringsstemmen van onder meer vicepremier Kris Peeters (CD&V) die eerder liet verstaan dat dat getal "geef fetisj" mag zijn. De regering houdt de situatie wel in het oog. "In functie van de evolutie van de situatie moeten we bekijken wat noodzakelijk is ", aldus premier Charles Michel.

Hulp

Ondertussen hebben vrijwilligers hun steentje bijgedragen om de asielzoekers beter op te vangen. Zo plaatste Artsen Zonder Grenzen vanochtend tenten in het park en spant een team vrijwilligers zich al enkele dagen in om de vele giften van burgers, organisaties en overheden af te stemmen op de vraag van de vluchtelingen in het tentenkamp. "Momenteel hebben we voldoende kleren en voeding. Nu hebben we nood aan tenten, hygiënische producten en vrijwilligers", zegt Gilbert Carlson.

Op één week tijd zijn in het Maximiliaanpark honderden tenten opgezet. Er is een "marktplein", waar mensen kleren, voedsel, hygiënische producten en geneesmiddelen kunnen halen. Op maandag, woensdag en vrijdag biedt "Vriendschap zonder Grenzen", een platform ontstaan vanuit de PVDA, een ontbijtbuffet aan met koffiekoeken, fruit, warme dranken en yoghurt voor wie wacht op de stoep voor Dienst Vreemdelingenzaken. Vriendschap zonder Grenzen werkt ook aan de installatie van een juridische permanentie in het kamp. Daarvoor doet het een oproep naar rechtenstudenten, die dan een korte vorming krijgen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen of CIRE.

Regering wil met sociale partners praten over tewerkstelling asielzoekers

De regering nodigt volgende week ook de sociale partners uit om "van gedachten te wisselen" over de mogelijkheid om asielzoekers aan de slag te laten gaan. Dat heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aangekondigd.

Momenteel kunnen asielzoekers na hun aanvraag pas na zes maanden ergens beginnen werken. Eerder deze week kwam er vanuit werkgeverskringen de oproep om asielzoekers tijdens hun procedure de kans te geven op de arbeidsmarkt actief te worden. Vanuit oppositiepartij SP.A kwam het concrete voorstel om de termijn in te korten tot drie maanden. De regering wil zich met vakbonden en werkgevers over die verkorte periode buigen.

Verder heeft de regering beslist om 30 miljoen euro uit te trekken om de humanitaire crisis nabij Syrië zelf aan te pakken en komen er 14 extra mensen bij de Staatsveiligheid. Zij moeten nagaan wat de achtergrond van de asielzoekers is en bepalen of ze eventueel gevaarlijk kunnen zijn. Zo'n controle gebeurt bij elke asielzoeker, maar omdat de instroom nu zo groot is, is er extra personeel nodig bij de Staatsveiligheid.

Meest gelezen