Gemeenschapsdienst zit op dood spoor

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zit niet te wachten op een verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen. De federale regering wil zo'n gemeenschapsdienst invoeren. Maar in De Standaard en Het Nieuwsblad zegt Muyters dat dat hem alleen maar zou beperken.

Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters (foto rechts) staat niet te springen om langdurig werklozen twee halve dagen per week gemeenschapsdienst te laten doen, ingepast in een traject naar werk. Zo staat het nochtans in het federale regeerakkoord. De bedoeling was om langdurig werklozen die een aangeboden gemeenschapsdienst weigeren, te kunnen schorsen.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft in juni een brief gestuurd aan de regionale ministers van Werk, die bevoegd zijn voor de praktische invulling, om hun voorstellen te horen, opdat hij de arbeidswetgeving waar nodig kan aanpassen. Tot nu toe heeft Peeters geen antwoord gekregen. Ook niet van Vlaanderen.

Liever een Vlaams activeringsbeleid

Muyters vreest dat de gemeenschapsdienst het Vlaamse activeringsbeleid, dat volgens hem goed werkt, zal beperken. "Wat wij in een activeringsbeleid kunnen doen, is aan iemand bijvoorbeeld werkervaring geven bij de gemeenten of bij het OCMW. Dat kan 5 dagen per week zijn maar ook korter of langer. Wij kunnen daar zelf beslissingen over nemen, als dat in een traject naar werk is. Laat ons dat zou houden. Als daar bovenop een verplichting wordt opgelegd naar bepaalde groepen toe, als compensatie van een uitkering die zij krijgen, dan is dat een federale beslissing. Maar laat mij toch mijn activeringsbeleid verder voeren."

Voor Muyters kan Peeters alleen een initiatief nemen voor langdurig werklozen die zover van de arbeidsmarkt af staan dat ze ook geen activeringstraject bij de VDAB kunnen volgen. Dat voorstel strookt dan weer niet met het federale regeerakkoord.

Meest gelezen