Topambtenaar breekt met Vlaamse regering

Een van de machtigste topambtenaren binnen de Vlaamse overheid, Dirk Van Melkebeke, stopt ermee uit onvrede met het gevoerde besparingsbeleid. Dat noemt hij "niet meer ernstig. "We slanken de administratie af tot op een niveau dat ze haar werk niet meer kan doen".
Jonas Hamers

Dirk Van Melkebeke, secretaris-generaal van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie, gaat op 1 december met pensioen, vroeger dan voorzien.

Dat heeft met familiale redenen te maken, maar hij kan zich naar eigen zeggen ook niet langer verzoenen met de besparingen die de Vlaamse administraties moeten doorvoeren. "Ik zou tegen het einde van de legislatuur 20 procent moeten besparen op de personeelskosten", zegt hij in De Standaard. "Ik vind dat niet meer ernstig."

De opgelegde besparingen brengen het functioneren van de Vlaamse administratie in het gedrang, denkt hij. "Op bepaalde momenten vraag je je af wat je nog kunt doen als administratie", bevestigt hij aan VRT Nieuws. Van Melkebeke waarschuwt dat er nu al consultants moeten worden ingehuurd om decreten voor te bereiden. "Daar wil ik niet aan meewerken".

De laatste socialist

Van Melkebeke was decennialang kabinetschef voor verschillende SP.A-ministers, onder wie Frank Vandenbroucke. In 2010 werd hij de topman van het cruciale departement Economie, Wetenschap en Innovatie.

Maar zijn politieke kleur speelde hem naar eigen zeggen parten na het aantreden van de regering-Bourgeois vorig jaar. "Er kwam een cultuur van wantrouwen. De verstandhouding met mijn minister Muyters (N-VA) was steeds correct, maar elders werd ik buiten bepaalde besprekingen gehouden. Dat doet pijn. Ik heb mijn beroepseer."

Met Van Melkebeke verdwijnt de laatste topambtenaar van rode signatuur uit het voorzitterscollege, het centrale overlegorgaan tussen regering en administratie.

Meest gelezen