Kamer voert "binnenlands gevecht" over Griekenland

In de Kamer zijn meerderheid en oppositie flink in debat gegaan over de Griekse crisis. Volgens de SP.A en Groen stort het Europese beleid - gesteund door de Belgische regering - de Grieken verder in de miserie. De meerderheid vindt dan weer dat de Griekse regering haar verantwoordelijkheid ontloopt door niet voldoende te hervormen.
Patrick Dewael (Open VLD) in de clinch met Dirk Van der Maelen (SP.A)

Zelden is er zo'n woelig debat geweest over een buitenlands onderwerp in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Dirk Van der Maelen (SP.A) schuwde geen straffe taal toen hij zich tot premier Charles Michel richtte. "Ik acht u en uw Europese collega's verantwoordelijk voor de zeer moeilijke situatie. Jullie hebben het Griekse dossier mismeesterd door het in handen te laten van technocraten die cijfers belangrijker vinden dan mensen. Gaat u blijven pleiten voor meer trojka-vergif waardoor de Grieken nog meer tot wanhoop worden gedreven en zelfmoord plegen?"

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci trok van leer en noemde de toestand in Griekenland en de EU beschamend. "Het is duidelijk dat de recepten van de trojka niet hebben gewerkt. Ja: Griekenland moet hervormen, maar ook Europa moet hervormen. Een compromis is niet hetzelfde als het opleggen van een dogma. Welk perspectief kunt u geven aan de Europese bevolking?"

Patrick Dewael (Open VLD) kaatste de bal meteen terug naar de socialistische oppositie. "Er zijn socialisten in de meerderheid die hun verantwoordelijkheid nemen en er zijn socialisten in de oppositie die op een totaal ongeloofwaardige manier proberen te laten vergeten wat zij gedurende jaren hebben gedaan. Ik bén solidair met de Grieken, maar ook met de Spanjaarden en Ieren en Portugezen die zich wel aan hun woord hebben gehouden en hervormingen hebben doorgevoerd. Het gaat over het afbouwen van corruptie, het correct innen van belastingen... Heeft u daar last mee?"

"321 miljard valt niet zo maar uit de hemel"

Onze premier Michel wees op de verantwoordelijkheid van zijn Griekse collega Alexis Tsipras in de hele kwestie. "De laatste maanden was er binnen de eurogroep een sterk engagement om de Griekse regering een kans te bieden, maar meneer Tsipras speelt met vuur. Dàt is de realiteit." Volgens Michel kan er op termijn wel gesproken worden over een schuldherschikking, maar moet Griekenland eerst hervormen. "De Europese belastingbetaler heeft de voorbije jaren al 321 miljard euro gegeven. Dat komt niet uit de hemel vallen. Men moet hervormen."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ten slotte vond dat de oppositie onterecht het hervormingsprogramma aanviel. "De Griekse regering heeft het programma hoogstens gedeeltelijk uitgevoerd. De publieke sector, de economie, de arbeidsmarkt, de pensioenstelsels... zijn niet hervormd. Het programma afschieten, is schieten op een geest. Griekenland zou er vandaag veel beter voor staan als het programma wel zou zijn uitgevoerd."

"Debat ging eigenlijk over beleid van de regering-Michel"

Bij het Kamerdebat kwam alweer het klassieke breekpunt tussen rechts en links bovendrijven. En het mag daarbij eigenlijk niet verbazen dat net een buitenlands onderwerp zoveel animo veroorzaakte. Een debat over de "broodnodige" hervormingen in Griekenland is eigenlijk een projectie van het debat over de hervormingen die de federale regering in ons land doorvoert.

"Het was een binnenlands gevecht, officieel over Griekenland, maar eigenlijk ging het ook over het beleid van de regering-Michel", aldus de analyse van politicoloog Carl Devos in "Villa Politica".

Meest gelezen