RvS: "Nieuw MER nodig om levensduur Doel 1 en 2 te verlengen"

Om de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 te kunnen verlengen, is een nieuwe publieke bevraging en een nieuw milieueffectenrapport nodig. Ook als het slechts om een verlenging tot na de winter gaat. Dat zegt de Raad van State in een nieuw advies dat de oppositie had afgedwongen over het omstreden wetsontwerp van minister Marie-Christine Marghem (MR).

Over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 wordt al wekenlang hevige strijd geleverd in de Kamer. Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD willen de kwestie zo snel mogelijk geregeld zien, om zo de energiebevoorrading komende winter te verzekeren.

De oppositie verzet zich echter hevig en voelt zich gesteund door een reeks kritische adviezen van nucleaire waakhond FANC en de Raad van State. Vorige week wisten SP.A, Groen, Ecolo, PS en CDH het plenaire debat nog met twee weken op te schorten met hun eis om bijkomend advies van de Raad van State.

Dat advies volgt de redenering van de oppositie, blijkt nu. Daarin onderstreept de Raad van State dat het verdrag van Aarhus en het Espoo-verdrag rond grensoverschrijdende milieueffecten van tel zijn. "De conclusie is dan ook dat de in beide verdragen vervatte verplichtingen inzake consultatie en milieueffectrapportage ook moeten worden nagekomen voor de voorgenomen beslissing van de wetgever om de levensduur van de betrokken kerncentrales te verlengen", luidt het.

"Ook niet tot na winter"

De oppositie had ook de Europese Habitatrichtlijn en de MER-richtlijn ingeroepen, maar "op het eerste gezicht" lijken die volgens de Raad van State niet van toepassing. De verplichtingen uit het Espoo-verdrag en het verdrag van Aarhus hebben echter een draagwijdte "die nauwelijks minder ver reikt", merkt het administratieve rechtscollege op.

De oppositie vroeg de Raad van State meteen ook naar de optie om Doel 2 - dat wel nog draait tot eind dit jaar - enkele maanden langer open te houden, om de winter te kunnen overbruggen. Ook dat kan niet zonder nieuwe consultatie en nieuw milieueffectenrapport, oordeelt de Raad van State.

Een verlenging met enkele maanden zou immers de bepaling uit het verdrag van Aarhus uithollen, "aangezien dan telkens beperkte verlengingen zouden kunnen worden toegestaan om uiteindelijk te komen tot een langdurige verlenging van de levensduur van de betrokken kerncentrale, wars van de ter zake geldende consultatie- en milieueffectrapportageverplichtingen", luidt het nog.

Meest gelezen