Soepelere diploma­voorwaarden voor inschakelings­uitkering bekend

De diplomavereisten om een inschakelingsuitkering te krijgen, zijn soepeler dan eerst aangekondigd. Ook getuigschriften en certificaten uit het beroepsonderwijs en het volwassenenonderwijs tellen mee. De lijst, waarover lang onderhandeld werd tussen de verschillende regeringen onderling, verschijnt vandaag online. De inschakelingsuitkering is een uitkering voor schoolverlaters die niet meteen werk vinden.
Ook "leren en werken" (het vroegere leercontract) telt mee.

Jongeren die stoppen met de school en na een jaar nog altijd geen werk hebben, krijgen een inschakelingsuitkering. Vroeger was die onbeperkt in de tijd, maar de regering-Di Rupo besliste om het recht in te perken tot 3 jaar. Naar schatting 17.000 jongeren verloren daardoor hun uitkering.

De regering-Michel heeft de toegang tot het systeem nog strenger gemaakt. Vanaf 1 september zal wie nog geen 21 jaar is een diploma of getuigschrift moeten voorleggen om nog recht te hebben op een inschakelingsuitkering. Bovendien wordt de uitkering maar toegekend tot de leeftijd van 25 jaar. Vroeger kon je als dertiger nog van de uitkering genieten.

"Jongeren extra motiveren"

Met de diplomavereiste wil de federale regering naar eigen zeggen jongeren extra stimuleren. "Wij gaan ervan uit dat wij door deze maatregelen jongeren extra motiveren om een diploma of een getuigschrift te halen", zegt federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

"Dat is voor iedereen een goede zaak, in de eerste plaats voor de jongeren zelf omdat ze meer slaagkansen hebben op de arbeidsmarkt. Maar ook voor de overheden, omdat een jongere die werk heeft, iemand is die een toekomst heeft en niet van een uitkering moet leven."

Naar schatting een op de acht jongeren verlaat nu de middelbare school zonder diploma. Van die jongeren is bijna een derde na een jaar nog steeds werkloos. Bij jongeren met een diploma hoger onderwijs is dat veel minder, ongeveer zeven procent.

Voorwaarden verruimd

Het komt er dus op aan om je opleiding succesvol af te ronden. Zo geeft een diploma secundair onderwijs recht op een inschakelingsuitkering. Maar ook wie een getuigschrift haalt in het beroepsonderwijs of het buitengewoon onderwijs zit goed. Want deze opleidingen bereiden je rechtstreeks voor op een job. 

En ook voor wie dat niet lukt, zijn er nog andere mogelijkheden, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij ijverde ervoor om ook andere kwalificaties dan een diploma hoger secundair onderwijs mee te nemen in de lijst.

"Jongeren die er niet in slagen om in het gewoon secundair onderwijs een diploma of een getuigschrift te halen, kunnen ook een certificaat behalen via het volwassenenonderwijs. Daar kan je bijvoorbeeld een beroepsopleiding voor bakker volgen. Maar ook wie via leren en werken een certificaat behaalt, zal het recht op een inschakelingsuitkering blijven houden", zegt Crevits.

Een getuigschrift van Syntra of een attest bedrijfsbeheer tellen dus ook mee. In de praktijk komt het erop neer dat alleen de schoolverlaters die helemaal niets op zak hebben, geen recht zullen hebben op een uitkering.

Meest gelezen